Jumări de porc făcute în casă. Trucul folosit pentru a ieși aurii și crocante
- Antonia Hendrik
- 17 decembrie 2024, 20:45

Se apropie Ignatul, tăiatul porcului, iar jumările făcute în untură nu totdeauna ies crocante. Pentru a prepara jumările aveți nevoie de slănina de pe spate sau burta animalului.
Jumări de porc, nelipsite de pe masa de Crăciun
Este indicat să folosiți doar slănină acoperită cu șoric, nu osânză. Nu contează dacă slănina provine de la spate, burtă sau din alte părți ale porcului. Apoi, slănina se taie în bucăți cât mai uniforme dar fără șoric.
Slănina se taie în bucăți uniforme, în caz contrar, bucățile mai mici s-ar putea rumeni mai repede și s-ar putea arde înainte ca cele mai mari să se topească. Cuburile de slănină se pun într-o oală cu fundul gros și se adaugă în jur de 300 ml de apă rece, în funcție de cantitate.
Jumări de porc, nelipsite de pe masa de Crăciun. Sursa foto: Dreamstime.com
Apa este necesară pentru că va începe să fiarbă înainte să se topească grăsimea din slănină. Aburii care se vor forma vor împiedica slănina să se prindă de fund și să se ardă. Jumările se fac la un foc încet și vor fi gata în aproximativ 2 oare.
Nu uitați să mestecați des cu o lingură de lemn pentru a nu se prinde de fundul oalei. După alte 30 de minute, jumările plutesc în untura din oală și nu mai trebuie să amestecați așa de des.
Cum obții jumări de porc aurii și crocante
După alte 15 minute, jumările sunt rumenite perfect. Unii le preferă mai închise la culoare, alții mai deschise. Multă lume își dorește jumări de porc aurii și crocante, pentru asta trebuie supravegheate pentru a nu se rumeni prea tare.
Imediat se dă la o parte oala de pe foc pentru a opri rumenirea și cu o spumieră mare, se scot jumările din untura fierbinte și se așează într-o sită mai amre pentru a se scurge de surplusul de untură. Dacă le lăsăm prea mult timp în untura fierbinte, acestea vor continua să se rumenească și există riscul să se ardă.