Gusturi autentice din bucătăria românească. Preparate tradiționale și rețete uitate de timp

Gusturi autentice din bucătăria românească. Preparate tradiționale și rețete uitate de timp Sursa foto Pixabay

România este cunoscută pentru bogata sa tradiție culinară, care îmbină influențe din mai multe culturi. De-a lungul timpului, bucătăria românească a preluat și adaptat preparate din Orient, Imperiul Otoman, Europa Centrală și de Est.

Această diversitate a creat o gastronomie variată și savuroasă, cu rețete care s-au păstrat până astăzi.

Rețete delicioase din bucătăria românească

Scrobul este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, fiind preparată din ouă, unt și cașcaval. Pentru a pregăti scrobul, topește într-o tigaie untul, iar apoi adaugă pastramă, limbă afumată sau cârnați. După ce untul începe să sfârâie, toarnă deasupra compoziția de ouă bătute cu făină și cașcaval. Lasă amestecul să se rumenească, apoi servește-l fierbinte.

Mămăliga este unul dintre cele mai reprezentative feluri de mâncare din România. Se pregătește simplu, din apă, mălai și sare. Se pune o cratiță cu apă la fiert, iar când aceasta începe să clocotească, se adaugă treptat mălaiul, amestecând continuu cu un făcăleț. Mămăliga trebuie să fie vârtoasă și bine fiartă. După ce este gata, se răstoarnă pe o farfurie și se servește cu unt deasupra. Mămăliga poate fi mâncată cu brânză, ouă ochiuri , șuncă sau scrob.

Rotogoalele de berbec sunt o rețetă tradițională din zona Sibiului, specifică comunităților de păstori. Acest preparat, realizat din fudulii de berbec, era pregătit cu ocazia sărbătorilor legate de culesul strugurilor. Rotogoalele se spală, se crestează și se împănează cu slănină, carne și usturoi. Se pun pe grătar și se stropesc cu o zeamă aromată din usturoi, cimbru, boia și apă.

Strămoșii noștri considerau că acest preparat este un simbol al fertilității. Rostogoalele erau servite alături de mămăligă fierbinte și vin roșu.

O rețetă cu origini pierdute

Pe lângă aceste rețete care se păstrează și astăzi, în bucătăria românească există și câteva rețete pierdute în negura timpului. Un exemplu în acest sens este laptele de bou. Preparatul are o istorie veche și un gust unic, dar mai este cunoscut doar în anumite regiuni ale țării.

Laptele de bou este un fel de mâncare aproape uita, cu origini necunoscute. Acum mai bine de un secol era preparat în Maramureș și în Munții Apuseni. Rețeta a fost păstrată de regretatul gastronom Anton Roman.

Pentru acest preparat sunt necesare doar trei ingrediente. Anume: semințe de dovleac, lapte și sare. Rețeta este simplă, dar tehnica de preparare este cea care îi conferă unicitate:

Semințele de dovleac se prăjesc și se macină fin, până devin făină.. Laptele se pune la fiert cu puțină sare. Când laptele dă în clocot, se adaugă făina de semințe prăjite și se amestecă bine pe foc până se îngroașă. Se servește cu mămăligă vârtoasă.