Procurorul șef adjunct Eva-Marie Persson a făcut anunțul în timp ce a dat o actualizare a cazului suedez, spunând că ancheta violului a fost întreruptă.

„Vreau să informez despre decizia mea de a întrerupe ancheta preliminară”, a declarat Persson într-o conferință de presă.

Assange, în vârstă de 48 de ani, care a petrecut șapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra înainte de a fi extras în ​​aprilie, este încă dorit în SUA să se confrunte cu 18 acuzații, inclusiv conspirația de a pirata calculatoarele guvernamentale și încălcarea unei legi de spionaj.

Ca răspuns la anunțul din Suedia, Kristinn Hrafnsson, redactorul-șef al WikiLeaks, a declarat: „Să ne concentrăm acum asupra amenințării pe care Assange o semnalează de ani de zile: urmărirea beligerantă a Statelor Unite și amenințarea pe care o prezintă primul amendament”.

SUA încearcă să-l aducă pe Assange de peste hotare pentru a răspunde acuzațiilor de spionaj

Audierea completă pentru a decide extrădarea sa este stabilită la sfârșitul lunii februarie 2020, cu scurte audieri provizorii în noiembrie și decembrie. Autoritățile americane îl acuză pe Assange că a făcut schema cu fostul analist de informații al armatei, Chelsea Manning, pentru a sparge o parolă care oferea acces la materialele clasificate pe un computer guvernamental.

Avocatul lui Assange, Mark Summers, a declarat unui judecător luna trecută că este nevoie de mai mult timp pentru pregătirea apărării clientului său, deoarece cazul are multe fațete – inclusiv utilizarea foarte rară a acuzațiilor de spionaj împotriva unui jurnalist, așa cum se definește Assange, notează nypost.