Evenimentul Zilei > Actualitate > Julian Assange scapă de procesul Violul! Suedia renunță la anchetă
Julian Assange scapă de procesul Violul! Suedia renunță la anchetă

Julian Assange scapă de procesul Violul! Suedia renunță la anchetă

Suedia a renunțat astăzi la ancheta despre presupusul viol al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

Procurorul șef adjunct Eva-Marie Persson a făcut anunțul în timp ce a dat o actualizare a cazului suedez, spunând că ancheta violului a fost întreruptă.

„Vreau să informez despre decizia mea de a întrerupe ancheta preliminară”, a declarat Persson într-o conferință de presă.

Assange, în vârstă de 48 de ani, care a petrecut șapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra înainte de a fi extras în ​​aprilie, este încă dorit în SUA să se confrunte cu 18 acuzații, inclusiv conspirația de a pirata calculatoarele guvernamentale și încălcarea unei legi de spionaj.

Ca răspuns la anunțul din Suedia, Kristinn Hrafnsson, redactorul-șef al WikiLeaks, a declarat: „Să ne concentrăm acum asupra amenințării pe care Assange o semnalează de ani de zile: urmărirea beligerantă a Statelor Unite și amenințarea pe care o prezintă primul amendament”.

SUA încearcă să-l aducă pe Assange de peste hotare pentru a răspunde acuzațiilor de spionaj

Audierea completă pentru a decide extrădarea sa este stabilită la sfârșitul lunii februarie 2020, cu scurte audieri provizorii în noiembrie și decembrie. Autoritățile americane îl acuză pe Assange că a făcut schema cu fostul analist de informații al armatei, Chelsea Manning, pentru a sparge o parolă care oferea acces la materialele clasificate pe un computer guvernamental.

Avocatul lui Assange, Mark Summers, a declarat unui judecător luna trecută că este nevoie de mai mult timp pentru pregătirea apărării clientului său, deoarece cazul are multe fațete – inclusiv utilizarea foarte rară a acuzațiilor de spionaj împotriva unui jurnalist, așa cum se definește Assange, notează nypost.