Editura Evenimentul si Capital

CSM a avizat ARESTAREA judecătorului Mustaţă. Magistratul din procesul lui Dan Voiculescu a fost RIDICAT de DNA pentru ȘPAGĂ

14-04/mustata-465x390
Autor: | | 235 Comentarii | 14756 Vizualizari

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă, judecător la Curtea de Apel Bucureşti. El este cercetat pentru că ar fi primit bani pentru a da soluţii favorabile în mai multe dosare printre care cel al privatizării frauduloase a ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Un nou termen în dosar a fost stabilit pentru 13 mai.

Stan Mustață a fost șeful Secției I Penale de la Curtea de Apel București, și a mai intrat în dosarul "Retrocedărilor ilegale de pe Litoral", în care au fost trimiși în judecată Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre. Magistratul a intrat în dosarul în care managerul echipei Steaua București, Mihai Stoica, cerea revizuirea sentinței de condamnare, dar procesul a fost amânat în luna iunie pentru ca Înalta Curte să se pronunțe care lege este mai favorabilă în cazurile de înșelăciune și evaziune fiscală. Magistratul a fost pus sub urmărire penală pentru aderarea laun grup infracțional.

UPDATE 14.20. CSM a a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă da judecătorului Stan Mustaţă.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis marți hotărârea Secției a fost luată în baza art. 42 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare, și art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare.

Solicitarea a fost prezentată Secției pentru judecători a Consiliului de către PÎCCJ—Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a corupției.

UPDATE. Judecătorul Stan Mustață a declarat, la ieșirea de la DNA,că a fost ridicat de procurori când mergea să se pronunțe în dosarul lui Dan Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. ” Am fost chemat la DNA pentru discuţii, vorbe.M-au întrebat despre interceptările alea. Nu am luat mită, astea sunt vorbe, vorbe, vorbe. Nu am cerut bani de la Voiculescu, iar pe MM Stoica l-am văsut pe la televizor. Astăzi aș fi amânat procesul lui Voiculescu. Dacă țineți minte, când judecam procesul lui Voiculescu a fost arestată judecătoarea Dinu. Mi-e teamă că voi fi arestat".

La ieşirea din sediul DNA, judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a spus că probele anchetatorilor nu sunt concludente şi nici suficiente pentru formularea unor acuzaţii: ”Procurorii susțin că un prieten de-al meu s-ar fi întâlnit cu un prieten de-al lui Dan Voiculescu”. Judecătorul a admis însă că la dosar există înregistrări ambientale, făcute de anchetatori, cu tehnică montată în biroul unui prieten de-al său, "Boraci Ioan", care deţine o fermă. Întrebat ce fel de discuţii a purtat cu acest prieten, Stan Mustaţă a spus că nu au vorbit vreodată despre chestiuni precum intervenţii în dosare sau primirea unor bani ori bunuri.

Mustață are emoții

Întrebat dacă ştie cum a fost deschis acest dosar, Stan Mustaţă a spus că nu are astfel de informaţii. Judecătorul a menţionat că nu are prieteni în rândul avocaţilor, motiv pentru care la DNA a fost reprezentat de un avocat din oficiu.

Stan Mustaţă a precizat că a fost emoţionat pe tot parcursul audierilor, dar că, în opinia sa, nu are cum să existe vreo legătură între cazul său şi cel al judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, în dosarul cărora există o interceptare în care este pomenit numele său.

Despre cauza cu Dinel Staicu, Mustaţă a arătat că nu putea interveni sub nicio formă, din cauza legii, dar şi din cauza softului de calculator, care realiza repartizarea aleatorie a cauzelor, pentru că programul în sine este strict şi orice modificare făcută se poate vedea de către tehnicienii IT.

DNA cere aviz de la CSM pentru arestare

Mustață a spus că anumite persoane din anturajul lui MM Stoica s-ar fi lăudat că pot să ajungă la el pentru a influența decizia în dosarul de elibrare a acestuia. Potrivit unor surse judiciare, DNA va sesiza astăzi Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru încuviinţarea reţinerii și arestării judecătorului Stan Mustaţă.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față Mustaţă Stan, judecător la Curtea de Apel București și alte cinci persoane, între care un grefier de la aceeași instanţă. În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele șase persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârșirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale.

În cazul magistratului, suspect în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Cpp: „Suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”. Pe 29 aprilie 2013, judecătorului Mustaţă Stan i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. La aceeași dată, având în vedere calitatea sa de judecător, procurorii anticorupţie au cerut Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţarea reţinerii și a arestării preventive a suspectului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Filmul zilei

Judecatorul Stan Mustață, membru în completul de judecată care avea astazi termen în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu, a fost luat astăzi dimineață de procurorii DNA cu mandat de aducere chiar de la sediul Curții de Apel București. Judecătorul este suspectat că ar fi cerut bani în dosarul ICA, dar şi în alte cauze, printre acestea fiind şi cel în care Mihai Stoica cere anularea condamnării.

Judecătorul Stan Mustaţă este cel care în urmă cu mai mulţi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender şi care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct şi, respectiv, fost director de achiziţii în cadrul ANAF, precum şi pe Octavian Grecu, zis "Butoane", în dosarul în care sunt cercetaţi alături de Sorin Blejnar şi omul de afaceri Radu Nemeş, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Dan Voiculescu: „Nici nu ştiu de unde a apărut porcăria asta"

Dan Voiculescu a vorbit de judecătorul Mustață pe 8 aprilie, atunci când Curtea de Apel Bucureşti a amânat din nou judecarea dosarului privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.

„Cred că judecătorul a observat că în spaţiul public a fost acuzat că a fost părtinitor în caz”, a spus acesta în faţa instituţiei, după ce a ieșit de la proces. Întrebat în favoarea cui ar fi fost părtinitor magistratul, Dan Voiculescu a replicat că nu ştie. „Nici nu ştiu de unde a apărut porcăria asta, dar îl felicit. Un judecător care are puterea să spună "mă abţin până se lămuresc lucrurile" e de toată lauda”, a adăugat omul de afaceri la acea vreme.

Combinația din dosarul "Reginei Șpăgii din Justiție"

Magistratul Stan Mustaţă urma să se pronunțe astăzi în dosarul privatizării frauduloase a ICA. Numele său este menţionat în referatul DNA de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, denumită regina Șpăgii din justiție, care ar fi luat mită peste 600.000 de euro pentru a-l elibera din închisoare pe Dinel Staicu.

„Cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu martora denunţătoare Alina Răducan, la data de 03.07.2013, învinuita Dascălu Adriana (…) a precizat că trebuie neapărat să remită suma de 100.000 euro judecătorilor Cîrstoiu Veronica (a scris «V») şi Mustaţă Stan (a scris «M») de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv câte 50.000 euro fiecăruia dintre aceştia, pentru «dirijarea» dosarului nr. 388/P/2012, la momentul sesizării instanţei de judecată prin rechizitoriu, la un complet favorabil care va pronunţa o hotărâre avantajoasă”, a relatat presa.

O voia liberă pe Antonela Costache

Judecatorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București a dat cel puțin o decizie suprinzătoare pe 25 aprilie 2013, atunci când a decis eliberare condiționată prin control judciar a unei alte judecătoare celebre, Antonela Costache, fosta șefă a Secției a II-a Penale din Tribunalul București. Judecătoarea era acuzată de fapte de corupție, în dosarul eliberării lui Dinel Staicu. 
Stan Mustață considera că împotriva judecatoarei Antonela Costache nu a fost administraă nicio probă în mod direct, ca exista sunt suficiente elemente nelămurite privind existența infracțiunilor pentru care aceasta a fost arestată preventiv și ca au apărut contradicții între declarațiile denunțătorilor și celorlațti inculpatți si martori. Decizia lui Stan Mustațăa fost infimată de Curtea Supremă, Antonela Costache este și în prezent în arest preventiv.

În dosarul Veronică Cîrstoiu apare un dialog dintre avocatele Alina Răducan și Dinel Staicu. Alina Răducan „… a vorbit (n.n. referire la Adrian Dascălu) cu asta (n.n. cu Veronica Cîrstoiu)… că poate să-l bage ea la… dosaru’, când ajunge la Secţia a II-a, că dacă pică pe a I-a, suntem sparţi… dosaru’ nostru, trei sute optzeci şi opt-u’… Şi ca… Vorbele sunt deja făcute cu Mustață… Mustață e cel care i-a admis cererea de eliberare a lu’ Costache…”.

"Martora denunţătoarea Alina Răducan i-a specificat şi „că-s prieteni buni de tot şi cică e ...[neinteligibil]… Nu! Poate d-aia n-au… le e frică să se ia de el, că Mustață le-a sprijinit pe ele şi când au dat contestaţia noastră în anulare… El era atunci şefu’ secţiei penale, Mustață… Şi-acuma a pus-o în locu’ lu’ Mustață pe Ursuleasca, de la Curte. Şi aia face ce spune Mustață! Şi îmi zise (n.n. referire la Adriana Dascălu) să vorbesc cu dumneavoastră… «Domn’e, putem să-l direcţionăm (n.n. repartizarea dosarului nr. 388/P/2012) către Secţia a II-a… Veronica(n.n. Cîrstoiu Veronica) deja a făcut vorbele cu Mustață şi cu Ursuleasca… şi ca să staţi liniştiţi, că nu e niciun fel de problemă! Dar doar să ştii, dacă sunteţi de acord sau… dacă e de acord sau nu e de acord»…”.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI