Un bărbat din Dâmbovița, care era căutat de autoritățile din Austria, fiind suspect pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor a fost eliberat de către judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, pe motiv că acesta nu poate sta în arest, o perioadă nelimitată de timp, până când autoritățile austriece ar putea să vină după el.

Adinel Ciuciuc a fost eliberat și e foarte posibil ca acesta să dispară fără urmă. Bărbatul este acuzat că, în cursul lunii ianuarie 2020, a atacat cu un cuțit o altă persoană, pe care a lovit-o de mai multe ori în zona feței , cu intenția declarată de a o ucide. În urma atacului, victima și-a pierdut vederea la un ochi. El a fost dat în urmărire internațională pe data de 3 martie, fiind prins șapte zile mai târziu, la Vama Borș, când încerca să intre în țară, ascunzându-se printre valul de români care s-au întors în țară.

Pe 23 martie 2020, Ciucuc a fost arestat de către Curtea de Apel Oradea, pentru o perioadă de 30 de zile, fiind dispusă și predarea acestuia către autoritățile judiciare din Austria. ”În baza art. 104 alin. 6 din Legea nr. 302/2004, dispune predarea persoanei solicitate Ciuciuc Adinel către autorităţile judiciare din Austria. Administraţia locului de deţinere va reţine persoana solicitată la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, până la predarea efectivă către autorităţile judiciare ale statului solicitant”, se arată în sentința de arestare.

În data de 8 aprilie 2020, Curtea de Apel Oradea a discutat din nou cazul lui Ciucuc, solicitând părții austriece să comunice, ferm, data la care arestatul va fi preluat, având în vedere că potrivit legislației românești acesta nu poate sta arestat în această procedură mai mult de 40 de zile. În data de 16 aprilie 2020, judecătorii au cerut din nou părții austriece să vină în România după inculpatul Ciuciuc.

Între timp, procuratura din Viena depune o cerere de prelungire a stării de arest, pe motiv că polițiștii austrieci nu se pot deplasa la Oradea, deoarece Ungaria blochează tranzitul rutier, iar cursele aeriene sunt suspendate. Drept urmare, judecătorii români au dispus eliberarea lui Adinel Ciuciuc de îndată. ”Respinge ca nefondate cererea formulată de Procuratura din Viena pentru prelungirea termenului de predare a persoanei Ciuciuc Adinel, precum şi cererea de prelungire a duratei măsurii arestului dispusă prin sentinţa penală nr.17/PI/2020 din data de 23 martie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Oradea. Revocă măsura arestării preventive dispusă faţă de persoana solicitată Ciuciuc Adinel”, se arată în sentința Curții de Apel Oradea.

Presa locală din Oradea scrie că judecătorul care a dispus această sentință este Antik Levente, care a acuzat în trecut zelul cu care colegii lor dispuneau arestările pe bandă rulantă a unor persoane la cererea DNA.