”Admite propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa cu privire la inculpatul Matei Nicolae. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Matei Nicolae, pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii referitoare la inculpatul Gurgu Isidor. Obligă pe inculpaţii Matei Nicolae şi Gurgu Isidor la plata sumei de câte 100 lei cheltuieli judiciare statului din care câte 50 lei pentru fiecare reprezintă onorariul avocaţilor din oficiu ce se va plăti din fondurile Ministerului Justiţiei”, se arată în minuta instanței. Pe 31 august, procurorii DNA l-au reținut pe Matei Nicolae pentru a doua oară în ultimii doi ani. Judecătorii din Constanța au decis să fie cercetat sub control judiciar și nu l-au arestat. Nu aceleși lucru s-a întâmplat și la instanța supremă.

Acuzele

Potrivit DNA, În calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată. Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 96.968.771 lei, reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate.
De asemenea, Matei Nicolae și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția de primar al orașului Năvodari, legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna primăriei Năvodari, respectiv diferența dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulație a terenurilor) și suma de 275.509,6 lei (reprezentând prețul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obținute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului. Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de inculpatul Gurgu Isidor, cunoscând că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Matei Nicolae.

Combinațiile lui Matei

Într-un demers separat, Matei Nicolae, exercitându-şi în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare) autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial. Prin acesta, el a transmis și respectiv urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 m.p. şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 m.p. teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna primăriei Năvodari, reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenurilor schimbate și care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către orașul Năvodari plus sulta de 2.592 lei și valoarea de circulație a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

Afaceri din fotbal

În perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al orașului Năvodari, Matei Nicolae a efectuat mai multe plăți către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispozițiilor legale aplicabile în domeniu. La data de 19 octombrie 2010, în baza unei înțelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat unui magistrat care, la momentul săvârșirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafață de 500 m.p., situat în orașul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului. Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la prețul de 8.560 de lei, deși valoarea de circulație a acestuia era de 139.550 lei. Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 111.475.741 la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.

Condamnat în alt dosar

Condamnat la trei ani şi jumătate închisoare pentru dare de mită, sentinţa definitivă urmând să se dea în 19 septembrie, Nicolae Matei este suspectat într-un nou dosar pentru fapte de corupţie care ar privi finanţarea echipei de fotbal Săgeata Năvodari, precum şi aprobarea unor retrocedări ilegale. Primarul a negat acuzaţiile privind retrocedările ilegale, invocând ba faptul că acestea s-ar fi efectuat în timpul mandatului fostului primar al oraşului, ba că "trăim într-un stat poliţienesc".

Te-ar putea interesa și: