Judecătoarea Dana Gârbovan îl acuză pe Tudorel Toader că a indus în eroare membrii Guvernului în cazul ahivei SIPA
Editura Evenimentul si Capital

Judecătoarea Dana Gârbovan îl acuză pe Tudorel Toader că a indus în eroare membrii Guvernului în cazul ahivei SIPA

Dana Gârbovan
Autor: | | 2 Comentarii | 1193 Vizualizari

Judecătoarea Dana Gârbova susține într-o postare pe contul său de socializare că ministrul Justiției nu a vut toate avizele necesare pentru a susține și a da Hotărârea de Guvern prin care s-a desecretizat arhiva SIPA. Mai mult, acesta susține că Tudorel Toader a indus în eroare membrii Guvernului și că atunci când a fost întrebat dacă are toate avizele pentru emiterea HG-ului a prezentat un punc de vedere al unei direcții din CSM și nu adevăratul punct de vedere al membrilor acestei instituții.

”Pe dată de 6 iunie 2017 Ministerul Justiţiei a emis un comunicat în care a publicat mai multe puncte de vedere cu privire la proiectul de hotărâre de guvern iniţiat în 2016 de ministrul Raluca Prună prin care se dorea inventarierea – din nou – a arhivei SIPA/DGPA. Comunicatul respectiv nu face decât să confirme poziţia asociaţiilor profesionale ale magistraţilor care au acuzat lipsa de transparenţă cu privire la modul în care, la iniţiativa ministrului justiţiei Tudorel Toader, guvernul a adoptat pe dată de 31 mai hotărârea privind reinventarierea arhivei SIPA.

Astfel, în şedinţa de Guvern din dată de 31 mai 2017, când s-a vorbit despre suplimentarea ordinii de zi cu hotărârea de guvern privind arhivă SIPA, la întrebarea premierului Grindeanu dacă "avem toate avizele, că să nu...", ministrul justiţiei Tudorel Toader a confirmat că "avem toate avizele".

În urmă reacţiilor publice de protest cu privire la modul lipsit de transparenţă în care s-a adoptat această hotărâre de guvern, ministrul justiţiei Tudorel Toader a lăsat să se înţeleagă că ar există un aviz al CSM-ului dat acestei hotărâri.

Ceea ce s-a prezentat în comunicatul Ministerului Justiţiei pe dată de 6 iunie nu este "avizul CSM", ci doar un "punct de vedere" al unei direcţii din cadrul CSM.

Proiectul de hotărâre iniţiat în 2016 de ministrul Raluca Prună, şi cu atât mai puţin proiectul secret adoptat în 2017 de guvern la iniţiativa ministrului justiţiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM.

CSM-ul a clarificat într-un comunicat emis public pe dată de 2 iunie aceste aspecte.

Mai mult, asemenea asociaţiilor magistraţilor, CSM-ul a solicitat pe dată de 16 mai Ministerului Justiţiei să facă publice toate rapoartele şi documentele privind această arhivă, astfel încât întreagă opinie publică să ştie ce s-a întâmplat până acum cu ea, lucru pe care ministrul justiţiei nu l-a făcut.

Hotărârea de guvern privind arhivă SIPA iniţiată de ministrul justiţiei Tudorel Toader nu doar că riscă să acopere sau să împiedice cercetarea prezumtivelor ilegalităţi semnalate în spaţiul public cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu această arhivă de peste 12 ani, dar naşte din nou suspiciunea rezonabilă că serviciile de informaţii şi politicienii doresc să intre legal în posesia conţinutului acestei arhive cu scopul de a şantaja magistraţi.

Dezinformarea că CSM ar fi avizat această hotărâre de guvern este numai una dintre multele inadverdențe din afirmaţiile ministrului Toader cu privire la această hotărâre de guvern, care a fost făcută în aşa mare secret încât nici până azi, la o săptămâna după adoptare, nu-i ştim conţinutul.

În urmă mai multor solicitări din partea presei confirm că, după ce hotărârea de guvern va fi publicată în Minitorul Oficial, vom pune în mişcare demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul în care a adoptat această hotărâre de guvern”, spune judecătoarea Dana Gârbovan, în postarea publicată pe contul său de Facebook.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate