Evenimentul Zilei > EVZ Special > Judecătoarea Baltag, victorie de răsunet la CSM!
Judecătoarea Baltag, victorie de răsunet la CSM!

Judecătoarea Baltag, victorie de răsunet la CSM!

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a făcut dreptate judecătoarei Gabriela Baltag, acuzată că ar fi adus atingere autorității judecătorești.

Șapte membri din Secția pentru judecători a CSM și șefa ICCJ, Corina Corbu, au vrut să o „execute” pe Gabriela Baltag, din cauza unei declarații prin care își exprima mai multe nemulțumiri:

„În ultimii doi ani am asistat la o avalanșă de lucruri neadevărate. Este aproape stupefiant ca un corp care trebuie să ducă adevărul la suprafață minte. De foarte multe ori, nu generalizăm, dar avem foarte multe personaje printre noi – nu știm cum se poate, cum e posibil, cum s-a ajuns aici – care mint, care nu spun adevărul societății.

Eu nu condamn societatea, nici măcar lumea politică. Oamenii politici sunt într-o luptă electorală permanentă. Eu îi condamn pe cei care trebuie să știe legea, s-o cunoască, au obligația să vorbească numai după lege și totusi nu fac acest lucru. Și ne întrebăm de ce se întâmplă și cui servește toată această chestiune. Pentru că ce se întâmplă zilele acestea, de aproape doi ani, toate lucrurile neplăcute sunt generate în primul rând din interiorul sistemului judiciar”.


Judecătoarea Baltag, mișcare explozivă în lupta cu CSM. Complotul care cutremură justiția


După aceste afirmații făcute la bilanțul anual al Tribunalului Caras-Severin, judecătoarea Gabriela Baltag risca să să fie dată afară din magistratură. Plenul CSM a decis însă că declarațiile judecătoarei au avut „caracter de generalitate”.

„Plenul constata ca afirmatiile doamnei judecator Gabriela Baltag au caracter de generalitate si au fost formulate intr-un context care, astfel cum rezulta si din precizarile doamnei judecator din prezenta sedinta, confirmate de materialul de presa atasat raportului Inspectiei Judiciare, vizeaza aspecte ce tin de procesul legislativ privind drepturile magistratilor, in concret dreptul la pensia de serviciu, si nu dosarele sau alte aspecte ce tin in concret de activitatea judecatorilor si procurorilor, astfel ca nu pot avea drept consecinta o afectare a independentei magistratilor si nu pot induce o presiune asupra activitatii acestora, care sa influenteze modalitatea de gestionare si solutionare a cauzelor.

In raport de considerentele de mai sus, Plenul apreciaza ca declaratiile doamnei judecator Baltag Gabriela din data de 29.01.2020, exprimate cu ocazia sedintei anuale de bilant a Tribunalului Caras-Severin, nu sunt de natura a afecta independenta autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, motiv pentru care va respinge cererea cu care a fost sesizat”, potrivit luju.ro

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.