Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a primit cu satisfacţie, ieri, vestea apropiatei eliberări a spionului israelian Jonathan Pollard care a petrecut 30 de ani în închisoare, notează AFP, citată de Agerpres.

„După decenii de eforturi, Jonathan Pollard va fi în sfârşit eliberat", a declarat Benjamin Netanyahu, citat de serviciile sale. "Aşteptăm cu nerăbdare eliberarea lui", a adăugat el.

Avocaţii lui Pollard auanunțat în SUA că acesta va fi eliberat în 21 noiembrie.

„În tot timpul pe care l-a petrecut în închisoare, am ridicat sistematic chestiunea eliberării lui în cursul întâlnirilor şi discuţiilor mele cu lideri ai administraţiilor americane care s-au succedat", a adăugat prim-ministrul israelian.

Această decizie pune capăt unei afaceri  care a afectat serios relaţiile Washingtonului cu principalul său aliat din Orientul Mijlociu.

„Treizeci de ani de suferinţă vor lua sfârşit în noiembrie, nu din amabilitate, ci datorită legii", a scris, în ivrit, pe pagina sa de Facebook titulara portofoliului Justiţiei din Guvernul israelian, Ayelet Shaked. „Nu din cauza acordului catastrofal dintre Statele Unite şi Iran, ci în virtutea legii", a adăugat ea.

De asemenea, secretarul de Stat american, John Kerry, a negat, la rândul său, că eliberarea condiţionată a lui Jonathan Pollard este legată de acordul de la 14 iulie privind programul nuclear iranian, faţă de care Israelul s-a opus cu vehemenţă.