„Suntem în mijlocul negocierilor cu privire la neproliferarea armelor nucleare și supremația Iranului. Sunt negocieri foarte dure”, a declarat John Kerry, după o nouă rundă de discuții, care a avut loc la Viena, transmite presa americană.

Oficialii reuniți în capitala Austriei ar trebui să ajungă la un acord până duminică, când expiră o înțelegere interimară, încheiată în luna noiembrie a anului trecut. Înțelegerea poate fi prelungită, dacă cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, împreună cu Germania, și Iranul vor ajunge la un numitor comun. Statele Unite au susținut că, pentru aceasta, este nevoie ca Iranul să fie de acord cu concesii majore.

Săptămâna trecută, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat de curând că țara sa va avea nevoie de 190.000 de centrifuge, în timp ce Statele Unite susţin limitarea la un număr de 10.000. Analiștii internaționali consideră că declarațiile lui Ali Khamenei limitează opțiunile echipei de negociatori a Iranului, aflată zilele acestea la Viena.