Evenimentul Zilei > International > Joe Biden, lovit în plin de dezastrul din Afganistan. Rata de aprobare a modului în care își îndeplinește mandatul a scăzut dramatic
Joe Biden, lovit în plin de dezastrul din Afganistan. Rata de aprobare a modului în care își îndeplinește mandatul a scăzut dramatic

Joe Biden, lovit în plin de dezastrul din Afganistan. Rata de aprobare a modului în care își îndeplinește mandatul a scăzut dramatic

Deși decizia președintelui de a retrage trupele din Afganistan este susținută de majoritatea americanilor, numai 26% aprobă modul în care Administrația Biden a gestionat această operațiune.

Ultimul sondaj de opinie realizat de USA Today și Suffolk University nu arată prea bine pentru președintele Statelor Unite ale Americii și echipa sa. Rata de aprobare a prestației sale ca președinte s-a prăbușit la 41 la sută, deși cu doar o săptămână înainte sondajele indicau un rating de aprobare de peste 50%.
După haosul din Afganistan, 55% dintre persoanele intervievate afirmă acum că dezaprobă modul în care Joe Biden își îndeplinește obligațiile care îi revin.

Chiar dacă președintele SUA e susținut în continuare de 87% dintre votanții Partidului Democrat, numai 32% dintre alegătorii independenți sunt de părere că actualul președinte face o treabă bună.

Sondajul a fost realizat în ultimele 5 zile, când știrile au început cu imaginile haosului de pe aeroportul din Kabul și cu vești despre un nou val de cazuri Covid-19 în Statele Unite.

Jumătatea dintre americani spun că Biden a gestionat bine pandemia

Jumătate dintre cei intervievați aprobă modul în care Biden s-a ocupat de problemele legate de pandemiei, Cifrele scad la 39% când vine vorba de gestionarea economiei și la 26% când e vorba de gestionarea retragerii trupelor din Afganistan.

„Astăzi, aprobarea generală a președintelui Biden s-a schimbat în rău din cauza calificativului îngrozitor de performanță pe care îl primește în privința Afganistanului”, susține David Paleologos, directorul Suffolk Political Research Center. ”
Ratele de aprobarea sa privind imigrația și economia sunt, de asemenea, destul de mici. Singura problemă care îl ține în joc este tratarea pandemiei Covid-19, unde se află la 50%”.

Americanii sunt supărați și pe George W. Bush

În timp ce majoritatea celor chestionați spun că Biden a gestionat greșit ieșirea din Afganistan, puțini îl învinovățesc pentru războiul din această țară. Printre cei care spun că războiul nu a meritat – o opinie susținută de 60%- doar 7% îl identifică pe Biden drept președintele responsabil pentru acest lucru. Cincisprezece la sută îl indică pe pe Barack Obama, care a jurat să pună capăt participării SUA la război și totuși nu a făcut-o.

Aproape două treimi, 62%, îl arată, însă, cu degetul pe George W. Bush, președintele care a ordonat invazia în 2001.

Mai mult, 73% dintre americani cred că Afganistanul va deveni din nou o bază pentru teroriștii care vor să atace Statele Unite. Există un sprijin redus pentru dezvoltareaunor relații diplomatice cu noii conducători de la Kabul. 71% spun că Statele Unite nu ar trebui să-i recunoască pe talibanidrept guvernul legitim al Afganistanului.
Există o problemă în care aproape toată lumea e de acord, majoritatea zdrobitoare a persoanelor intervievate afirmă că afganii care au lucrat ca traducători pentru armata SUA ar trebui să fie eligibili pentru vize speciale de refugiat. Admiterea lor în Statele alături de membrii familiei este susținută de 79% dintre republicani și 90% din democrați, scrie USA Today.