Evenimentul Zilei > International > Joe Biden a numit primii judecători federali. Ce criteriu a stat la baza acestor numiri
Joe Biden a numit primii judecători federali. Ce criteriu a stat la baza acestor numiri

Joe Biden a numit primii judecători federali. Ce criteriu a stat la baza acestor numiri

Primii judecători federali desemnați de președintele american Joe Biden așteaptă confirmarea Senatului Statelor Unite, conform constituției.

Preşedintele american, Joe Biden, a făcut primele numiri pentru mai multe posturi de judecători federali, potrivit unui anunț oficial. Liderul de la Casa Albă a pus accent, la selecția celor pe care urma să-i desemneze, pe diversitate. Asta spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump.

Astfel, conform comunicării oficiale, la Curtea de Apel din Washington a fost numită judecătoarea afro-americană Ketanji Brown Jackson în vârstă de 50 de ani. Instanța din Washington este renumită pentru importanța cazurilor pe care le examinează. Ketanji Brown Jackson urmează să fie confirmată de Senat. Dacă acest lucru se va întâmpla ea îi va urma în funcţie lui Merrick Garland, care a devenit procurorul general al SUA.

Numele lui Ketanji Brown Jackson este citat în mod regulat pentru un post la Curtea Supremă. Dacă s-ar alătura acestei prestigioase instanţe în anii următori, ar deveni prima femeie de culoare care ocupă o astfel de poziție.

Ce criteriu a stat la baza acestor numiri

Printre cele 11 numiri pe care le-a făcut președintele SUA se află trei femei afro-americane pentru posturi la curţi de apel.

Preşedintele Biden l-a numit, de asemenea, pe Zahid Quraishi, 45 de ani, un magistrat de origine pakistaneză. Dacă va fi confirmat de Senat, acesta va deveni primul judecător federal musulman din Statele Unite. Zahid Quraishi este în prezent magistrat în New Jersey.

Aceste numiri reprezintă „larga diversitate de origini, experienţe şi de perspective care fac puterea ţării noastre”, a subliniat Joe Biden într-un comunicat.

Joe Biden a numit primii judecători federali

Potrivit Constituţiei americane, preşedintele numeşte pe viaţă judecătorii Curţii Supreme şi judecătorii federali, în tribunalele de apel sau de primă instanţă. Depinde apoi de Senat să îi confirme.

În timpul mandatului său, Donald Trump a fost deosebit de activ în această problemă. Lucrând îndeaproape cu liderul republican al Senatului Mitch McConnell, el a numit peste 200 de judecători cu vederi conservatoare în tribunalele federale.

La sosirea sa la putere, Donald Trump s-a putut baza pe un Senat dominat de republicani care, din 2014 până în 2016, îi blocase pe candidaţii prezentaţi de Barack Obama. Astfel încât un număr de 107 posturi de judecători erau vacante în momentul în care a preluat putere.