Preşedintele SUA Joe Biden i-a invitat pe omologii săi chinez Xi Jinping, respectiv rus Vladimir Putin la un summit virtual privind schimbările climatice. Acesta va fi organizat în 22 şi 23 aprilie, a declarat pentru AFP un oficial al Departamentului de Stat al SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Washingtonul revine în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice

În total, 40 de lideri mondiali au fost invitaţi la această întâlnire-eveniment menită să marcheze revenirea Washingtonului în prima linie în lupta împotriva schimbărilor climatice. După cum se știe, fostul președinte Donald Trump a decis să se retragă din acordul de la Paris din 2015.

Biden le-a declarat reporterilor că nu a vorbit încă personal cu cei doi lideri mondiali despre invitație, “dar ei știu că sunt invitați”. Potrivit presei americane, summitul climatic face parte din efortul democratului de a ihclude modificările climatice printre prioritățile mandatului său. La prima sa conferință oficială de la debutul mandatului, Joe Biden i-a numit pe Xi și Putin „susținători ai autocrației””.

Summitul climatic va coincide cu Ziua Pământului și va precede reuniunea ONU de la Glasgow

Noul preşedinte ales al Statelor Unit şi-a anunţat intenţia de a organiza un summit privind schimbările climatice pe 22 aprilie, care să coincidă cu Ziua Pământului. Summitul este fixat chiar înainte de marea reuniune a ONU programată pentru noiembrie la Glasgow, în Scoţia.

Summitul va avea loc timp de două zile, în format virtual din cauza pandemiei. După cum a promis, Joe Biden a decis în prima sa zi la Casa Albă ca SUA să revină în acordul climatic de la Paris, din care predecesorul său a decis să se retragă. Revenirea primei economii a lumii, al doilea mare emiţător de C02, a devenit efectivă din 19 februarie. Această decizie a SUA înseamnă că aproape toate naţiunile planetei sunt acum părţi ale acordului semnat în 2015, conchide AFP.

Surse: APCBNC