Evenimentul Zilei > International > Joe Biden lansează săgeți către Kim. Restart la Casa Albă în războiul rachetelor balistice. Video
Joe Biden lansează săgeți către Kim. Restart la Casa Albă în războiul rachetelor balistice. Video

Joe Biden lansează săgeți către Kim. Restart la Casa Albă în războiul rachetelor balistice. Video

În cadrul primei sale conferințe de presă de la preluarea mandatului, Joe Biden a abordat și delicata problemă a rachetelor balistice ale Phenianului. Testele cu rachete au fost reluate de când Biden a devenit președinte.

Președintele Joe Biden a afirmat că Statele Unite vor „răspunde în consecință” dacă Phenianul va continua să intensifice tensiunile existente prin testarea de rachete balistice. Președintele american a făcut declarația în cadrul primei sale conferințe de presă de la preluarea mandatului prezidențial, din ianuarie 2021.

Biden: ”Dacă Phenianul va continua cu testele de rachete balistice, vom răspunde în consecinţă”

„Ne consultăm cu aliaţii şi partenerii noştri şi vor exista răspunsuri dacă aleg să escaladeze. Vom răspunde în consecinţă”, a răspuns Joe Biden unei întrebări legate de cel mai recent test balistic efectuat de Coreea de Nord.

„Sunt pregătit şi pentru o formă de diplomaţie, dar trebuie să fie condiţionată de rezultatul final al denuclearizării”, a continuat democratul. La întrebarea unui jurnalist dacă problema nord-coreeană este „principalul său subiect de politică externă”, Biden a răspuns: „Da”.

 

Preşedintele american a subliniat că nu „caută confruntarea” cu China: „Am spus-o de mai multe ori (n. red. – lui Xi Jinping) în persoană, nu căutăm confruntarea, dar ştim că va exista o concurenţă dură. Va exista o concurenţă feroce, dar vom insista pentru respectarea dreptului internațional de către China: o concurenţă loială, practici loiale, un comerţ echitabil”, relatează Agerpres.

Joi, Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat joi două rachete cu rază scurtă de acţiune de pe coasta de est a ţării. în Marea Japoniei. Un raport demonstrează faptul că ţara comunistă nu este la prima testare de acest gen.

Nord-coreenii au confirmat temerile oficialilor americani: testele cu rachete au început din weekend. Autorităţile de la Seul au confirmat că proiectilele lansate joi s-au prăbuşit în Marea Japoniei. Oficialii și-au exprimat îngrijorareea cu privire la activitatea militară vivace întreprinsă de vecinii lor.

Oficialii din Japonia și Coreea de Sud au declarat că rachetele au zburat la 450 de kilometri, la o altitudine de sub 100 de kilometri. Distanța și traiectoria sugerează că au fost similar rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune testate de Coreea de Nord în timpul fostei administrații Trump.

Oficialii administrației Biden au minimalizat importanța lansărilor Coreei de Nord

Înalţi oficiali ai administraţiei Biden au minimalizat importanţa lansărilor, deşi erau informaţi despre ele, notează New York Post. Motivele de îngrijorare cresc pe măsură relaţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord se deteriorează.

Joe Biden a râs când a fost întrebat despre gravitatea acestui eveniment, susținând că, potrivit Pentagonului, este doar „modul obișnuit” de acțiune al Phenianului. De când Joe Biden a devenit preşedinte al SUA, testele cu rachete au fost reluate pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Phenian şi Washington, relatează New York Post.

Coreea de Nord, prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, este sub interdicția întreprinderii de teste cu rachete balistice întrucât reprezintă o ameninţare evidentă la adresa păcii. Atât Japonia, cât şi Coreea de Sud până acum au condamnat acest test. Potrivit presei britanice, este primul test cu rachete balistice din ultimul an al Coreei de Nord.

Surse: dpa, New York Post

Sursă video: BBC News

Citește și Kim Jong-un dă drumul la artificii. Strategia machiavelică a nord-coreenilor