“Statele membre nu obţin un portofoliu sau altul. Comisarul european e nominalizat, intră în componența comisiei şi apoi preia un portofoliu sau altul. Ei primesc un portofoliu sau altul în funcţie de competenţe.  Nu am de dat socoteală statelor membre dacă vreau să schimb portofoliile între ele”, a spus Junker, potrivit știripesurse.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat, la 3 septembrie, că, în urma unor negocieri lungi şi complicate a obţinut pentru România portofoliul Dezvoltării Regionale, "cel mai important portofoliu din CE".  "În urma unor negocieri extrem de lungi şi extrem de complicate, în condiţiile în care România nu putea să păstreze Agricultura, pentru că nicio ţară nu-şi va păstra portofoliul avut anterior, eu am obţinut pentru România, nu pentru Guvernul României, nu pentru un român, am obţinut pentru România cel mai important portofoliu din CE pentru noi – sigur, alte ţări au alte opţiuni – dar Dezvoltarea Regională înseamnă toate fondurile, programele de coeziune şi structurale în perioada 2014-2019", a anunţat Ponta.

România a primit Politica Regională în Comisia Europeană, în timp ce Germania și Belgia au obținut două dintre cele mai puternice posturi, Comerțul și Reglementarea Competiției, potrivit președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.