Ivan Patzaichin a devenit, din multiplu campion mondial, eroul unor poveşti de benzi desenate. Cartea "Mila 23" este plină de întâmplări din copilăria lui şi de creaturi inspirate din cultura locală. Campionul olimpic şi mondial a vorbit, pentru EvZ, despre cartea copilăriei sale, dar şi despre Jocurile Olimpice din acest an.
Evz: Sunteţi personaj de benzi desenate. Cum vă descrieţi eroul, pe dumneavoastră?
Ivan Patzaichin: Nu aş putea să mă descriu pe mine, cel din această poveste, dar mi-a plăcut povestea, mi-a plăcut şi ideea. Am încercat să dau totul din mine, ca să iasă cât mai frumoasă. Ideea a fost ca această poveste să îi stimuleze pe copii, pentru că au nevoie să îşi formuleze visuri pentru viitor. Din această carte vor realiza că un copil care a plecat din Deltă şi-a realizat visul, pentru că asta şi-a dorit.
Care e principalul mesaj pe care îl transmite cartea?
Cel pentru cei mici. Ei trebuie să ştie exact momentul când îşi propun un vis. Dar ca să realizezi un vis, trebuie să înveţi să nu îl compromiţi.
Cum s-au descurcat sportivii români la JO 2012?
Zic eu, onorabil. Deşi la unele sporturi m-aş fi aşteptat la mai mult. Dar avem deja nouă medalii şi eu sunt convins că se mai pot lua. Anul trecut am declarat că vom obţine vreo 10 medalii şi sunt mândru că sunt acolo, aproape. Am ţinut pumnii şi pentru băieţii mei de la kaiac canoe, în speranţa că vor obţine o medalie.
Cine a fost preferatul dv. la JO 2012?
Au fost mai mulţi. Mă aşteptam la mai mult de la mai multe categorii – şi de la gimnastică, şi de la scrimă fete, dar mi-au plăcut băieţii de la scrimă. Au luptat foarte frumos. Mi-a plăcut şi Alin Moldoveanu de la tir. Multă lume nu ştie că se afla printre favoriţi, dar a avut locul al patrulea la JO de la Beijing, a luat locul al doilea la campionatele mondiale. A fost o imensă victorie, pentru că la tir este foarte greu să obţii un rezultat, la ce mod e pusă ţinta aceea. E îngrozitor să o nimereşti, dar el a demonstrat că este un sportiv puternic, foarte pregătit. Asta mă bucură foarte mult.
Cum vi se pare generaţia tânără din sport? Care este viitorul?
Viitorul e destul de trist, pentru că nu generaţia contează, ci strategiile pentru sport, pentru o investiţie pe termen mediu sau lung. Aşa, doar bazându-ne pe lucruri improvizate, cred că şi la următoarele Jocuri Olimpice vom avea emoţii şi tot la fel vom trăi, cu speranţa la surprize şi la oameni care aduc medalii fără prea mari investiţii.
E nevoie de o investiţie mai mare în sport.
Sigur. Sportul românesc ar avea nevoie de cineva care să se ocupe mai bine. Acum, sportul românesc nu este o prioritate pentru cei care ne conduc.
Dintotdeauna s-a pus accentul pe fotbal.
Fotbalul e altceva. Şi înainte de revoluţie a fost fotbalul şi restul sporturilor.
"Trebuie să le oferim o posibilitate copiilor"
Cum e tratat un campion în străinătate şi cum e în România?
Nu aş putea să spun mare lucru aici. Şi în România sunt respectaţi sportivii şi marii campioni. Dar problema e că avem nevoie de viitor, de copiii care să vină din urmă, care să facă mişcare, să facă sport, ca să putem avea rezultate frumoase în campionatele mondiale şi la JO. Sportul înseamnă şi sănătate. Ar trebui să ne gândim mai mult cum să facem ca să atragem lumea către mişcare.
Ce i-ar face pe copii să dea computerul pe sport?
Ei nu sunt de vină. Noi trebuie să le oferim o posibilitate. Aşa cum li s-a oferit computerul, aşa putem să le dăm un alt mijloc care să îi îndemne la sport.
CARTE DE VIZITĂ
IVAN PATZAICHIN Canoist

  • Campion mondial de opt ori, o dată european şi de 50 de ori naţional
  • A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, în 1975.
  • Ca antrenor, a cucerit peste 100 de titluri.
  • Are 62 de ani şi s-a născut la Tulcea, în satul Mila 23.

22 de titluri a cucerit Ivan Patzaichin, doar la campionatele mondiale