Editura Evenimentul si Capital

Iusuf Murat,muftiul Cultului Musulman:„ Sunt dezamăgit de declaraţiile lui Traian Băsescu. România nu va fi niciodată centru al Islamului"

Autor: | | 14 Comentarii | 1349 Vizualizari

Liderul religios al comunităţii musulmane din România, muftiul Iusuf Murat, îşi arată dezamăgirea că fostul preşedinte Traian Băsescu "nu s-a documentat" înainte de a veni în spaţiul public cu declaraţii conform cărora prin proiectul construirii unei moschei în Bucureşti, România poate deveni un centru al Islamismului. Muftiul a precizat că proiectul nu prevede nici construirea unei universităţi pentru 6000 de studenţi ci doar două săli de clasă pentru copiii care pot învăţa elementele de bază ale religiei musulmane.

Muftiul Iusuf Murat a explicat, într-o conferinţă de presă, că proiectul aprobat de guvernul României cuprinde de fapt ridicarea unei moschei cu o capacitate maximă de 1500 de locuri, a două săli de clasă pentru copii, o bilbliotecă şi o cantină socială pentru persoanele nevoiaşe, indiferent de religie. Proiectul, în valoare de trei milioane de euro va fi finanţat de statul turc, la solicitarea muftiului Iusuf Murat. „Pentru că îi cunosc ideologia religioasă, am preferat Turcia, puteam să cer şi altor ţări musulmane. Nu am vrut ca banii să fie luaţi de la contribuabilul statului român”.

Liderul cultului musulman din România, Iusuf Murat, a ţinut să precizeze că Traian Băsescu a fost cel care în vizitele sale anterioare în Turcia a promis că se va ocupa, în baza unui protocol de reciprocitate, de atribuirea în Bucureşti, a unui teren pentru ridicarea unei moschei şi un altul pentru un cimitir musulman în Capitală. Autorităţile din Turcia au oferit la rândul lor, în Istanbul, teren pentru ridicarea unei biserici ortodoxe şi a unui cimitir pentru comunitatea română din zonă.

Scopul construirii centrului religios musulman din Bucureşti este, potrivit muftiului Iusuf Murat, „unirea comunităţii musulmane, pentru a împiedica oficierea slujbelor în lăcaşe de cult neautorizate, aşa cum se întâmplă acum, sau pe stadioane, şi, mai ales, pentru a avea un control asupra predicilor imamilor înaintea slujbelor religioase”. Liderul musulman din România îşi doreşte ca activităţile religioase din Capitală să fie sub auspiciile Muftiatului iar imamii să fie avizaţi de Secretariatul de stat pentru Culte.”Odată cu construirea acestui proiect, toate lăcaşele de cult neautorizate şi imamii neavizaţi, vor dispărea”.

Iusuf Murat dezminte că ar fi vorba de un Mega proiect amintind că, la fel ca şi ceilalţi cetăţeni români, „vrem să ni se respecte drepturile şi libertăţile noastre fundamentale”.„ „De 10 ani lupt împotriva extreismului religios şi fostul preşedinte ştie. Sunt dezamăgit că Traian Băsescu nu s-a documentat înainte de ieşi în spaţiul public cu asemenea declaraţii”, a subliniat muftiul Iusuf Murat. „Este prematur să vorbim de Megamoschee, că vin talibani, 6000 de universitari... Personal vă spun, nu mă aşteptam la astfel de afirmaţii din partea unui şef de stat, mai ales când cunoaşte problemele sensibile ale comunităţii musulmane din România. Şi mai ales într-o lună de post”, a încheiat muftiul Iusuf Murat.

Iubitul Elenei Udrea il face PRAF pe Ilie Nastase! Adrian Alexandrov a izbucnit DUR: Si-a pierdut mintile!

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI