Evenimentul Zilei > Social > Iulie fierbinte la TVR 2, cu creaţiile Claude Chabrol la Filmul de artă
Iulie fierbinte la TVR 2, cu creaţiile Claude Chabrol la Filmul de artă

Iulie fierbinte la TVR 2, cu creaţiile Claude Chabrol la Filmul de artă

Din 5 iulie, în fiecare duminică seară, TVR 2 aduce la Filmul de artă patru dintre producţiile semnate de Claude Chabrol, considerat precursorului cinematografiei franceze moderne, omul care a revoluţionat această industrie.

Trei dintre aceste filme o au ca protagonistă pe soţia sa din acea perioadă, Stéphane Audran, actriţă reprezentativă pentru „noul val” al cinematografiei europene. Cel de-al patrulea film din această serie o are ca protagonistă pe frumoasa şi sensibila Romy Schneider.

Chiar dacă Chabrol a fost producător, actor, scenarist, scriitor sau regizr de teatru, lunga sa carieră încununată de premii prestigioase a fost marcată de colaborarea cu Stéphane Audran, 23 dintre cele 54 de filme de lung metraj ale acestuia fiind realizate împreună.

Cele patru filme în regia lui Claude Chabrol programate în luna iulie la TVR 2 sunt:
Măcelarul (5 iulie), La căderea nopţii (12 iulie), Nunta roşie (19 iulie) şi Inocenţi cu mâini murdare (26 iulie).

„MĂCELARUL”, pe lista „1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte să mori”

Într-un sătuc francez, la o nuntă, se înfiripă o prietenie neobişnuită între un măcelar, Popaul, şi o profesoară, Helene. În scurtă vreme, localitatea este zguduită de o serie de crime în lanţ, şi Helene găseşte la locul uneia dintre ele bricheta pe care i-o dăruise lui Popaul….

Inclus de Steven Schneider în lista celor „1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte să mori”, „Măcelarul” („Le Boucher”, Franţa-Italia, 1970), filmul de artă difuzat de TVR 2 duminică, 5 iulie, de la ora 22.00, este unul din filmele reprezentative ale soţilor Claude Chabrol (regizor şi scenarist), cu Stéphane Audran actriţă în rol principal.

Dacă regizorul Claude Chabrol este considerat precursorul cinematografiei franceze moderne, omul care a revoluţionat această industrie, Stéphane Audran este actriţa reprezentativă pentru „noul val”.

Productia îi mai are în distribuţie pe Jean Yanne, Antonio Passalia şi Pascal Ferone si a obţinut mai multe premii importante:

* 1973 – BAFTA – Stephane Audran – Nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă;

* 1971 – BODIL – Premiul pentru Cel mai bun film european;

* 1970 – San Sebastian – Stephane Audran – Premiul San Sebastian pentru cea mai bună actriţă.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: