Evenimentul Zilei > International > Italienii pun tunurile pe îngrijitoarele românce: „Virusul sosește din România”
Italienii pun tunurile pe îngrijitoarele românce: „Virusul sosește din România”

Italienii pun tunurile pe îngrijitoarele românce: „Virusul sosește din România”

România a ajuns pe un loc rușinos într-un top al Uniunii Europene, privind numărul de persoane infectate zilnic. După ce presa din Grecia a criticat turiștii români că au adus coronavirusul în insulele grecești, acum a venit rândul italienilor să susțină că bătrânii lor sunt în pericol de moarte, după ce româncele care îi îngrijesc ar putea fi infectate.

Jurnaliștii de la Il Messaggero scriu despre România că ar fi „Brazilia Europei”, uitând de faptul că virusul a lovit năucitor în toată Europa, tocmai din Italia.

„Muncitori casnici români și riscul Covid. Familiile italiene impun reguli”, titrează Il Messaggero, care susține că îngrijitoarele din România ar putea aduce virusul și i-ar putea ucide pe seniorii italieni. „Fără restricţii, se înregistrează o nouă creştere a infecțiilor și a pacienților infectați care sunt externaţi fără control.

România a ales să fie Brazilia în Europa și sperie acum țările din Bătrânul Continent. Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru cei care călătoresc în Belpaese (spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu Serbia, Muntenegru și Kosovo)”, continuă Il Messaggero .

Jurnaliști au cerut punctul de vedere al unei asociații care se ocupă de siguranța persoanelor aflate în îngrijire la domiciliu. „Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători sunt în contact cu oameni fragili”, explică Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici.

După ce asociația a ridicat problema persoanelor bolnave, guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, a impus izolarea și testarea tuturor „badantelor” – femei care se ocupă de persoanele în vârstă, care provin din zona non Euro, aici nefiind inclusă și România. Ulterior, decizia a fost impusă în toate regiunile Italiei.

Potrivit statisticilor, în Italia ar exista cel puțin 2 milioane de lucrători casnici, dintre care doar 848.000 ar avea acte. Din această cifră de două milioane, cam jumătate ar proveni din țările din Europa de Est.

Italienii mai dau vina pe decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțional ordinul ministrului Sănătății de impunere a carantinei. Pornind de aici, mai susține presa din peninsulă s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului cazurilor de noi infectări cu noul coronavirus.

Jurnaliștii din Italia scriu despre România ca fiind „Brazilia Europei” sau “bomba din Est”. Tonul ziarelor este unul în creștere pentru care s-ar impune o intervenției a Ministerului de Externe de la București. „Coșmarul Covid în România”, „Virusul sosește din Romania”, „Italia tremură” din cauza modului în care evoluează situația din România”, sunt doar câteva titluri din presa din Italia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: