Italian acuzat de fraudă cu fonduri UE, arestat pe Otopeni
- Iulia Moise
- 11 februarie 2025, 10:56

Un presupus lider al unei scheme de fraudă de 100 de milioane de euro în domeniul subvențiilor a fost reținut săptămâna trecută, în urma unei investigații realizate de Parchetul European (EPPO) din București, care vizează o organizație criminală suspectată de legături cu mafia. Conform informațiilor din anchetă, suspectul, un cetățean italian, coordona un grup infracțional specializat în fraudarea sistematică a fondurilor europene, conform unui comunicat emis de EPPO.
Presupus lider al unei scheme de fraudă, reținut la solicitarea EPPO
Persoana a fost reținută marți, 4 februarie 2025, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București, în timp ce încerca să părăsească România, și a fost plasată în arest preventiv de Tribunalul București, la solicitarea EPPO. De asemenea, alți doi suspecți ai organizației criminale au fost supuși controlului judiciar.
Conform anchetei, membrii grupului infracțional au utilizat două firme italiene pentru a se implica în licitații destinate obținerii de fonduri europene, organizate de autoritățile publice din România, în domeniul construcției și reabilitării sistemului de distribuție a apei potabile și a rețelei de canalizare, acționând fie ca asociați ai firmelor românești, fie ca susținători externi.
Una dintre companiile investigate primise anterior o interdicție antimafia din partea autorităților italiene, ceea ce o împiedica să obțină fonduri publice, conform legislației antimafia italiene.
240 de milioane de euro din fonduri UE, vizate de suspecți
Prin intermediul firmelor italiene, suspecții au fost implicați în 18 cereri de oferte, totalizând 240 de milioane de euro din fonduri UE, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Aceștia au reușit să obțină câteva contracte, câștigând opt licitații, fie ca asociați, fie ca susținători ai unor companii românești, în valoare de peste 100 de milioane de euro.

Parchetul European. Sursa foto: Gina Sanders / Fotolia
Pentru a-și demonstra soliditatea financiară și experiența în proiecte asemănătoare, aceștia ar fi prezentat documente false, inclusiv bilanțuri care indicau că societățile italiene aveau o cifră de afaceri anuală medie de peste 50 de milioane de euro. În realitate, cifra de afaceri era de 30 de ori mai mică. De asemenea, au furnizat contracte pentru lucrări în Irak care, conform probelor, nu reflectau realitatea.
De asemenea, conform anchetei, cele două companii nu au furnizat nicio lucrare sau serviciu. Contractele au fost realizate de societățile românești asociate, fără nicio implicare din partea firmelor italiene.
EPPO a beneficiat de suportul autorităților române
Cazul a fost raportat EPPO de către autoritățile naționale, în urma suspiciunilor de posibile nereguli grave și fraude. Investigația a beneficiat de suportul Poliției Române - Direcția Operațiuni Speciale și al Structurii de Sprijin a EPPO în România. De asemenea, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a desfășurat o investigație suplimentară, în colaborare cu EPPO.
Toate persoanele sunt considerate nevinovate până la dovedirea contrarului în fața instanțelor competente din România.
EPPO reprezintă parchetul independent al Uniunii Europene, având responsabilitatea de a investiga, urmări penal și judeca infracțiunile care afectează interesele financiare ale UE.