Evenimentul Zilei > International > Italia, închisă până în mai. Jumătate din țară intră azi în zona roșie
Italia, închisă până în mai. Jumătate din țară intră azi în zona roșie

Italia, închisă până în mai. Jumătate din țară intră azi în zona roșie

ANSA. Italia rămâne închisă până în luna mai și de luni mai bine de jumătate din țară va fi în "zona roșie", Calabria, Toscana și Valle d'Aosta fiind adăugate celor șapte regiuni și provinciei autonome Trento în care sunt deja în vigoare cele mai dure restricții, în timp ce Lazio este din nou în "zona portocalie".

Guvernul italian confirmă restricțiile dure chiar și după Paști, hotărând totuși să investească în școală: elevii din „zonele roșii” până în clasa a V-a vor reveni în școli, în timp ce în „zonele portocalii” vor fi în clasă toți elevii până în clasa a VIII-a și 50% dintre elevii de liceu.

Prin urmare, până la 30 aprilie, nu vor fi deplasări între regiuni, barurile și restaurantele vor rămâne închise, redeschiderea sălilor de sport, piscinelor, cinematografelor și teatrelor nu a fost încă decisă, „zona galbenă” este anulată până la sfârșitul lunii.

Și, de duminică până pe 4 aprilie, cinci localități din Basilicata vor fi în „zona roșie”, a decis președintele Regiunii, Vito Bardi, printr-o ordonanță. „Zona roșie”, cu agravarea „măsurilor de limitare a contaminării”, va viza Picerno, Forenza, Episcopia și Teana în provincia Potenza, dar și Pomarico în provincia Matera.

Imediat după sărbătorile de Paști, 5,3 milioane de elevi vor participa la lecțiile cu prezență la școală. Aceștia reprezintă 62,3% (șase din zece) din cei 8,5 milioane de elevi.

„Să ne grăbim cu vaccinurile și terapiile la domiciliu”

Dintre ei, 3,1 milioane frecventează grădinițe, școli primare și primul an de gimnaziu, chiar dacă se află în regiuni clasificate în „zona roșie”. De marți, 30 martie, 687 de mii de elevi din școlile din Lazio vor renunța la învățământul la distanță, dar peste jumătate de milion de elevi din Toscana și 285.000 din Calabria vor studia la distanță până pe 6 aprilie. Înainte de începerea vacanței de Paști, vor fi 2 milioane de elevi în sălile de clase și aproape 6,5 milioane vor studia la distanță, potrivit Tuttoscuola.

„Dacă după Paște, peste zece zile, situația sanitară în multe orașe italiene va fi liniștită și sub control, în opinia dumneavoastră, va fi corect să se redeschidă baruri, restaurante, școli, săli de sport, teatre, centre sportive și toate activitățile care pot fi reluate în siguranță? În opinia mea, da”, spune liderul Ligii, Matteo Salvini, care adaugă: „Să ne grăbim cu vaccinurile și terapiile la domiciliu și, cât mai curând posibil, să redeschidem în siguranță: „sprijinul” cel mai util și mai important este să ne întoarcem la muncă”, a concluzionat Salvini. (Rador)

https://www.ansa.it/sito/notizie/cronaca/2021/03/27/covid-misure-pasqua-zone_5e6ca9dc-b66a-4435-b258-f34e53ad44d5.html