Italia este în stare de șoc. Un tânăr şi-a pus capăt zilelor în direct pe un forum online. Nimeni nu l-a oprit, chiar i-au urat drum bun

Italia este în stare de șoc. Un tânăr şi-a pus capăt zilelor în direct pe un forum online. Nimeni nu l-a oprit, chiar i-au urat drum bun

Sinuciderea tânărului de optsprezece ani din Bassano del Grappa, care și-a pus capăt zilelor „în direct” pe un forum online unde nimeni nu l-a oprit, a zguduit Italia.

Un italian în vârstă de 18 ani și-a pus capăt zilelor, fără ca nimeni să-l oprească, Mesajul de adio către părinți: „Nu vă învinuiți pe voi înșivă. M-am ascuns bine”.

Procuratura din Vicenza a deschis un dosar în acest caz ciudat. Matteo Cecconi a împlinit 18 ani pe 8 martie, era elev în anul IV la Institutul Tehnic Industrial Fermi din Bassano del Grappa, Vicenza.

Înainte de a muri, tânărul a lăsat un mesaj pentru mama și tatăl său: "Nu vă învinuiți degeaba. Ați fost cei mai buni părinți pe care mi-i puteam dori”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tatăl îndurerat a declarat:  Aceste site-uri trebuie interzise

Tatăl lui Matteo este educator, iar soția lui este profesoară. Sunt oameni care trăiesc și lucrează în fiecare zi cu copiii, cu chinurile lor existențiale. Cu toate acestea, toată experiența lor, toată dragostea lor nu a fost suficientă pentru a interpreta semnele de avertizare.

Iar pe 26 aprilie, Matteo a scris scrisoarea de adio, s-a conectat online în sistemul pentru învățare la distanță și, între ore, a postat pe un forum că și-a început călătoria fără întoarcere.

Tânărul devenise recent membru al unei pagini web care se definește ca un „forum de discuții în favoarea sinuciderii”, cu 17.000 de abonați. El a descris ce urmează să se întâmple, fiind conectați în acel moment unsprezece utilizatori.

„Voi muri otrăvit”, a scris el. El tocmai a luat un medicament și nitrit de sodiu, iar acum aștepta să-și facă efectul: „Urați-mi noroc!”.

„Să ai drum bun”, i-a răspuns o fată la ora 9.50, care-l citează pe Cesare Pavese, un scriitor care s-a sinucis: „A început sfârșitul suferinței”.

„Mulțumesc! Am observat că îți place Pavese, și mie”, a răspuns Matteo.

Nimeni nu a încercat să-l oprească

La 9.53 Matteo vine cu un mesaj nou: acest lucru (otravă) „are un gust oribil”.

Spectatorii, să-i numim așa, au așteptat ca otrava să acționeze și să nu mai apară nimic pe ecran, semn că Matteo nu mai este acolo. Unul dintre ei scrie „odihnește-te în pace, cățeluș”. Un alt urmăritor a scris: „Dacă ai dispărut, sper că poți găsi pacea”.

După cum se poate observa, utilizatorii nu au manifestat emoții sau milă: Vrea să moară? Lasă-l să moară. La urma urmei, membrii forumului cunosc regulile, „nu vă încurajăm să faceți nimic. Vă susținem dreptul de a trăi la maximum. 

În mesajele pentru Matteo nu există nicio frază care să poată fi interpretată ca instigare la sinucidere. Astfel, procurorul din Vicenza cel mai probabil va solicita respingerea cazului.

Băiatul frumos și popular de la școală, ales reprezentant al școlii, care plănuia sărbătorile, care își găsise un loc de muncă de vară, care îl iubea pe Tolstoi și pe marii clasici, putea fi salvat, numai că în zilele noastre nu mai poţi găsi sprijin, din păcate.

Comunitatea sa pro-sinucidere era ceea ce trebuia pentru a se simți acceptat și înțeles pentru acea parte întunecată a lui

Cine știe dacă ceilalți doi băieți din Roma și Latina s-au sinucis ștot din cauza acestui forum. Procuratura romană care anchetează aceste site-uri de instigare la sinuciderii l-a contactat pe tatăl lui Matteo în urmă cu două zile. Este o amară consolare să ne imaginăm că „așa ceva nu se va mai întâmplă niciodată”, şi că „cel puțin moartea fiului meu nu este în zadar”, a spus tatăl, citat de corriere.