Evenimentul Zilei > Social > Istoria ASCUNSĂ a insulei BELINA. Ce PLANURI SECRETE avea CEAUŞESCU pentru CONTROVERSATA ZONĂ
Istoria ASCUNSĂ a insulei BELINA. Ce PLANURI SECRETE avea CEAUŞESCU pentru CONTROVERSATA ZONĂ

Istoria ASCUNSĂ a insulei BELINA. Ce PLANURI SECRETE avea CEAUŞESCU pentru CONTROVERSATA ZONĂ

Nicolae Ceauşescu avea planuri măreţe pentru Belina. Fostul dictator îşi doarea să construiască ceva care-i să asiugre României independenţa energetică.

Insula Belina, despre care majoritatea oamenilor au aflat după ce DNA a început o anchetă privind trecerea ei de la Apele Române la CJ Teleorman, a fost întotdeauna o zonă de interes în România.

În 1978, Ceaușescu a mers în comuna Seaca, vecină insulei Belina, însoțit de 13.000 de persoane. Se spune că acesta avea o coloană de mașini care se întindea pe șase kilometri și un „comitet de primire” uriaș.

Dictatorul îşi dorea să construiască alături de bulgari o mega-hidrocentrală care ar fi asigurat României independenţa energetică.

În comuna din Teleorman, fostul dictator a dat mâna cu Todor Jivkov, președintele Bulgariei. 

Imediat lucrările au început cu construcția unui dig care lega Seaca de Belina. Șantierul se întindea pe 300 de hectare, iar comuna urma să se transforme într-un oraș industrial.

În 1983, lucrările au fost sistate deoarece ruşii nu ar fi fost de acord, dar în România se vehicula că Ceauşescu ar fi fost nemulţumit de faătul că bulgarii „nu se apucau de trabă”.

În 1986, lucrări au fost reluate, dar după revoluţia din 1989 totul s-a blocat de la sine, scrie B1.