Evenimentul Zilei > International > ISRAELUL a TESTAT cu SUCCES o SUPER-RACHETĂ. Rusia, în ALERTĂ
ISRAELUL a TESTAT cu SUCCES o SUPER-RACHETĂ. Rusia, în ALERTĂ

ISRAELUL a TESTAT cu SUCCES o SUPER-RACHETĂ. Rusia, în ALERTĂ

Israelul a testat cu succes marţi sistemul de rachete Arrow 3, menit să intercepteze rachete balistice în afara atmosferei, informează Haaretz, citând un comunicat al Ministerului Apărării israelian.

Testul a fost realizat în centrul Israelului în cooperare cu Agenţia americană pentru apărare antirachetă (MDA) şi este primul care a presupus ca sistemul Arrow să intercepteze o ţintă. Israelul a efectuat un prim test reuşit al sistemului Arrow 3 anul trecut, dar fără a utiliza o ţintă reală, notează Haaretz.

Arrow 3 este considerat "următoarea generaţie" de sisteme defensive, capabile să atace ţinte de la distanţe mari şi la o viteză mult mai mare. În prezent forţele israeliene folosesc sistemul Arrow 2, iar din ianuarie 2017 şi o versiune mai veche a Arrow 3. Noul sistem în curs de testare va permite armatei să răspundă unor scenarii mai complexe, scrie Haaretz.

Testul are loc după ce duminică seara Israelul a atacat obiective iraniene din Siria, la câteva ore după ce sistemul israelian Iron Dome (Domul de fier) a interceptat o rachetă care fusese lansată din Siria ca răspuns la un atac asupra unui aeroport în sudul ţării, atac atribuit Israelului.

Potrivit autorităţilor militare ruse, patru soldaţi sirieni au fost ucişi şi şase răniţi în atac, iar apărarea aeriană siriană a distrus peste 30 de rachete şi proiectile. Observatorul sirian pentru drepturile omului a indicat în schimb că raidul israelian s-a soldat cu 11 morţi, dintre care doar doi sirieni.

Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat, citat de Haaretz, că forţe iraniene au lansat duminică un atac împotriva Israelului, cu o rachetă sol-sol de producţie iraniană. Atacul a avut ca ţintă Platoul Golan şi zone civile, cu intenţia de a lovi civili, şi a fost realizat de militari iranieni şi nu de miliţii locale, a menţionat Ronen Manelis, potrivit Agerpres