Evenimentul Zilei > International > Israelul a reluat ofensiva militară în Fâșia Gaza. O mașină capcană, descoperită la un punct de control în Cisiordania
Israelul a reluat ofensiva militară în Fâșia Gaza. O mașină capcană, descoperită la un punct de control în Cisiordania

Israelul a reluat ofensiva militară în Fâșia Gaza. O mașină capcană, descoperită la un punct de control în Cisiordania

Trei palestinieni și un soldat israelian au fost ucişi în această dimineaţă în Fâşia Gaza la scurt timp după reluarea operaţiunilor israeliene în enclava palestiniană, transmite AFP.

Doi bărbaţi au murit în urma tirurilor unor tancuri în apropiere de frontiera israeliană în centrul Fâşiei Gaza, iar un al treilea în sud, a precizat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă. Un soldat israelian a murit astăzi, ridicând la 43 numărul total al victimelor din rândul armatei statului evreu.

Într-un comunicat care confirmă reluarea ofensivei militare israeliene, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat din nou mişcarea Hamas, care controlează Gaza, că este responsabilă de pierderile de vieţi omeneşti, pentru că foloseşte în “mod cinic locuitori din Gaza ca scuturi umane”.

“Armata israeliană vizează centrele teroriste, însă – dacă locuitorii sunt loviţi în mod neintenţionat – Hamas poartă responsabilitatea, pentru că a refuzat din nou un armistiţiu umanitar pe care Israelul l-a acceptat”, a spus Netanyahu.

Cabinetul de securitate israelian acceptase iniţial o prelungire a “armistiţiului umanitar” respectat sâmbătă, lucru pe care Hamas l-a respins.

Însă, în replică la tirurile de rachetă lansate din Fâşia Gaza, armata israeliană a anunţat duminică reluarea completă a campaniei sale militare lansate la 8 iulie şi intrată la 17 iulie în faza sa terestră.

Potrivit lui Netanyahu, armistiţiul ar fi trebuit de asemenea să le permită locuitorilor din Gaza să se pregătească pentru sfârşitul Ramadanului. Cele trei noi decese de duminică ridică la 1.050 numărul palestinienilor ucişi în Gaza, în mare majoritate civili, de la lansarea operaţiunii israeliene, potrivit serviciilor locale de urgenţă. Alţi aproximativ 6.000 de palestinieni au fost răniţi.

Tot astăzi, poliția israeliană a anunțat că a dejucat un atentat terorist, oprind o mașină încărcată cu material explozibil la un punct de control din Cisiordania. Mașina atras atenția oamenilor legii deoarece rula la viteză foarte mică. Când polițiștii i-au cerut șoferului să coboare din mașină, acesta a demarat, târând un polițist care se aplecase pentru a scoate cheile din contact. Polițistul a reușit să își scoată arma de la șold și i-a pus-o la tâmplă șoferuui care a oprit în cele din urmă. În portbagajul mașinii au fost descoperite două bombe improvizate, mai multe canistre de benzină și un detonator, scrie site-ul Jerusalem Post.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: