Cele două membre ale Camerei Reprezentanților sunt acuzate de Israel că se află la conducerea mișcării Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) și că au întreprins nenumărate acțiuni îndreptate contra statului și poporului din Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ministerul de Interne a decis să interzică intrarea în Israel a celor două membre ale Congresului, Rashida Tlaib – Michigan și Ilhan Omar – Minnesota, ambele reprezentante ale Partidului Democrat, și că el susține această decizie.

Ca democrație liberă și vibrantă, Israelul este deschis criticilor și celor care îl critică, dar cu o excepție: legile din Israel interzic intrarea în țară celor care îndeamnă la boicot contra statului”, a explicat Netanyahu. Iar „Tlaib și Omar sunt activiste de frunte pentru promovarea prin legislație, în Congresul american, a unor măsuri boicot la adresa Israelului”.

Premierul israelian a adăugat că itinerarul vizitei celor două arată că singurul obiectiv al vizitei este susținerea boicotului contra Israelului și negarea legitimității statului.

Viceministrul de Externe din Israel a anunțat că „Nu permitem intrarea în ţară celor care neagă dreptul nostru de a exista în lume”.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a considerat că „Ar fi fost un semn de mare slăbiciune dacă Israelul le-ar fi permis vizita. Ele urăsc acest stat şi pe toţi evreii. Nu există  nimic să le poată schimba ideile”.

Potrivit unei legi israeliene din 2017, intrarea pe teritoriul statului Israel a oricărei persoane care duce o campanie antievreiască este interzisă.

Omar a scris pe Twitter că decizia lui Netanyahu este un afront, iar lidera Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a declarat că decizia este un semn de slăbiciune, sub demnitatea mărețului stat Israel. Ea calificase anterior declarația lui Trump ca un semn de ignoranță și lipsă de respect, sub demnitatea funcției de președinte al SUA.

Mult mai îngrijorătoare pentru partea israeliană sunt însă reacțiile Comitetului pentru relații publice SUA-Israel (AIPAC), una dintre cele mai influente organizații pro-Israel din Statele Unite, care s-a decclarat dezamăgită de această decizie, precum și reacția liderului majorității din Camera Reprezentanților.