Evenimentul Zilei > International > Israel. Un fost ministru de extremă dreaptă va conduce Memorialul Holocaustului
Israel. Un fost ministru de extremă dreaptă va conduce Memorialul Holocaustului

Israel. Un fost ministru de extremă dreaptă va conduce Memorialul Holocaustului

Numirea lui Effie Eitam în fruntea Memorialului Yad Vashem a stârnit furia istoricilor și a supraviețuitorilor ororilor Germaniei naziste.

Timp de 27 de ani, Memorialul Yad Vashem a fost condus de Avner Shalev, o figură respectată și apolitică, care făcuse din Memorialul Holocaustului din Ierusalim un loc central al memoriei evreiești și un centru de cercetare și documentare. Acum, în vârstă de 81 de ani, Shalev a anunțat recent că va renunța la conducerea centrului, lăsând succesiunea sa deschisă.

Astfel că, Ze’ev Elkin, ministrul israelian al Învățământului superior, a decis, cu sprijinul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, să numească un politician de extremă dreaptă la conducerea Yad Vashem: Effie Eitam. Bineînțeles, anunțul a provocat  revoltă, scrie Slate.

Colonist israelian, general de brigadă în retragere și fost ministru, Effie Eitam s-a remarcat în ultimii ani prin declarațiile sale belicoase, în special față de palestinieni, militând pentru expulzarea lor în masă din Cisiordania ocupată și dorind să interzică arabilor israelieni să participe la politica de stat, numindu-i un „cancer pentru Israel”.

O tragedie pentru Yad Vashem

„Aceasta este mai mult decât o greșeală colosală – este o tragedie”, a comentat Deborah E. Lipstadt , profesor de istorie evreiască modernă la Universitatea Emory din Atlanta, autor al mai multor cărți de referință despre Holocaust.

În rândul comunității universitare, această numire a avut ca efect o explozie, ale cărei „consecințe devastatoare” sunt deja prevăzute . Acesta este în special cazul lui Israel Bartal , de asemenea profesor de istorie evreiască la Universitatea Ebraică din Ierusalim și colaborator de lungă durată al Yad Vashem, care a anunțat că va încheia orice contact cu institutul de cercetare al Memorialului.

„Un institut condus de cineva cu astfel de puncte de vedere extreme și valori umane controversate nu va fi luat niciodată în serios în sânul comunității academice globale”, a spus el.

În ciuda protestelor puternice formulate împreună de supraviețuitorii Holocaustului, diferite organizații evreiești, experți în studii despre Shoah și personalități din lumea culturii, care au semnat o petiție împotriva numirii lui Effie Eitam , un comitet guvernamental a aprobat această numire. Ea mai trebuie acum validată doar printr-un vot al cabinetului.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE