Memorialul israelian al Victimelor Holocaustului, Yad Vashem, instituție oficială a statului Israel, și-a cerut scuze că a găzduit un „forum dezechilibrat”, după ce evenimentul (desfășurat luna trecută, cu ocazia celei de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz) a generat critici pentru că a difuzat ceea ce observatorii au spus că sunt „materiale video proruse”.

Potrivit presei israeliene (Haaretz), clipurile video difuzate în 23 ianuarie la Ierusalim descriau Uniunea Sovietică drept aproape singura țară care a învins Germania nazistă.

Aceste materiale au provocat reacții violente din partea istoricilor, politicienilor și altor personalități publice.

Potrivit Haaretz, materialele video arătau reprezentări incorecte ale frontierelor Poloniei și ale vecinilor ei, confundau lagărele de concentrare cu alte zone ale morții și nu făceau nici o referire la Ucraina.

Yad Vashem a declarat că „inexactitățile” prezentate în cadrul evenimentului au „creeat o impresie dezechilibrată”.

Printre inexactități, au declarat reprezentanții memorialului, absența oricărei referințe la împărțirea Poloniei ca urmare a pactului de neagresiune sovieto-nazist din 1939, semnat de Viaceslav Molotov, ministrul sovietic de Externe, și omologul său german, Joachim von Ribbentrop.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: