Evenimentul Zilei > International > Israel RESPINGE pactul ONU privind migrația: Avem datoria de a ne proteja împotriva infiltrărilor ilegale. În România se anunţă proteste ANTI-PACT
Israel RESPINGE pactul ONU privind migrația: Avem datoria de a ne proteja împotriva infiltrărilor ilegale. În România se anunţă proteste ANTI-PACT

Israel RESPINGE pactul ONU privind migrația: Avem datoria de a ne proteja împotriva infiltrărilor ilegale. În România se anunţă proteste ANTI-PACT

Primul ministru Benjamin Netanyahu a anunțat că Israelul nu se va alătura pactului internațional al ONU privind migrația, care va fi semnat luna viitoare la Marrakech, Maroc, de majoritatea guvernelor lumii. Statele Unite se numără printre alte câteva țări care au respins și pactul.

 "Am cerut ministerului de Externe să anunțe că Israelul nu va participa la reuniunea de la Marrakech și nu va semna pactul de migrație", a declarat Netanyahu într-o declarație adresată presei, titrează timesofisrael.com. El a mai afirmă: "Avem datoria de a ne proteja de infiltrații ilegali". 

Pactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și regulată va fi aprobat în mod oficial la reuniunea din 11-12 decembrie de la Marrakech.

Anunțul lui Netanyahu a fost primit de colegul deputatului Likud, adjunct al ministrului de externe, Tzipi Hotovely, care a spus că a vorbit ieri cu premierul despre această problemă. A citat noua lege privind statul evreiesc, care cere guvernului  să "apere o politică clară privind migrația care ne protejează frontierele împotriva infiltrării ilegale" .

Statele Unite și-au retras participarea la negocierile pactului cu privire la numeroasele prevederi care sunt "incompatibile cu politicile americane în materie de imigrație și refugiați", sub președintele Donald Trump.

Ungaria s-a retras din pact în iulie și în octombrie guvernul austriac s-a retras din motive de suveranitate națională.

Australia, Polonia, Bulgaria, Republica Cehă și Austria s-au retras, de asemenea. La 31 octombrie, Comisia Europeană a regretat decizia Austriei de a se retrage. Austria este țara care deține președinția rotativă a UE.

Nici până astăzi nu se ştie cum va semna România pactul ONU de la  Marrakech 

Teodor Meleșcanu, ar urma să semneze în numele României Pactul Global pentru Migrație, eveniment ce urmează să aibă loc la Marrakesh, în Maroc. Mai multe organizații non-guvernamentale au anunțat că pe 22 noiembrie vor protesta în fața Ministerului de Externe. Evenimentul este anunţat AICI.