Update. Iranul a atacat Israelul! Liderii G7, convocați de urgență de Joe Biden. Reacția Pentagonului

Update. Iranul a atacat Israelul! Liderii G7, convocați de urgență de Joe Biden. Reacția Pentagonului O invazie israeliană în Rafah ar avea consecințe teribile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Update: 08.44: Consiliul de Securitate al ONU se reunește, duminică, în regim de urgență. „Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională", a spus secretarul general, Antonio Guterres. „Cerem tuturor părţilor să facă dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”, a mai afirmat oficialul.

Update: 08.11: În Iran, în mai multe orașe, mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a sărbători atacul.

„Am interceptat, am respins, împreună vom învinge”, a fost mesajul premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

„Problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA trebuie să stea departe!”. Este mesajul scris pe platforma X de misiunea Iranului la ONU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update: 07.39: Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a anunțat că țara sa a ajutat cu interceptarea dronelor și rachetelor lansate de Iran, dar și din Yemen, Siria și Irak.

„Nu căutăm un conflict cu Iranul, dar nu vom ezita să acționăm pentru a ne proteja forțele și pentru a sprijini apărarea Israelului", a spus oficialul Pentagonului.

Update: 07.27: Conform presei americane, 185 de drone și 147 de rachete au fost lansate din Iran. Mai multe dintre ele au fost interceptate de forțele SUA.

Update: 07:20: Atacul a durat aproximativ 5 ore. Iranul a anunțat că va ataca și mai dur, dacă Israelul va răspunde. Asta după ce oficialii țării atacate au anunțat că reacția lor militară va fi una fără precedent.

Update: 06.59: Câteva drone lansate de Iran au fost aproape să lovească moscheea Al-Aqsa, dar au fost interceptate. Lăcașul de cult este unul dintre cele mai mare din lumea islamică. După ce atacul s-a oprit, mii de palestinieni au ajuns la moschee și au sărbătorit atacul.

Update: 06.45: Israel a răspuns și a lovit Iranul. Liderii G7, convocați de Joe Biden, se întâlnesc azi, de urgență.

Update: 06.37: Prin vocea ministrului de Externe, Iranul a anunțat că a răspuns la „actul agresiv al regimului sionist împotriva ambasadei Iranului la Damasc”,

Update: 01.00: Ministrul de externe Lord Cameron a condamnat atacurile Iranului asupra Israelului. Într-o postare pe X/Twitter, el a spus: "Atacurile nesăbuite ale Iranului asupra Israelului nu vor face decât să inflameze și mai mult tensiunile din Orientul Mijlociu. Regatul Unit solicită regimului iranian să oprească această escaladare gravă, care nu este în interesul nimănui”.

Update: 00.48: AL Jazira a confirmat lansarea rachetelor balistice. Forțele navale din SUA și Marea Britanie au sărit în ajutorul Israelului și au interceptat drone. 238 de astfel de obiecte au fost lansate, conform americanilor.

Update: 00.46: Iranienii au numit atacul asupra Israelului, „Operațiunea Adevărului”.

Update 00:31 : Din câte se pare, unele dintre dronele iranienilor ar cădea pe teritoriul Irakului. Ministrul de Externe din Iran a afirmat că a anunțat SUA de atacul declanșat sâmbătă seara. Două distrugătoare ale SUA, aflate în Marea Roșie și Marea Mediterană, acționează împotriva dronelor.

SUA anticipează un atac ce va dura câteva ore

Update: 00:22: Și Hezbollah a lansat rachete către Israel. SUA estimează că atacul cu drone va dura câteva ore. Forțele aeriene britanice au decolat din Cipru pentru a intercepta dronele.

Update: 00:08: Iranul a lansat și al 3-lea, și al 4-lea val de drone. De asemenea, și Hezbollah anunță că pregătește atacuri asupra Israelului.

Update: 00:02. Siria este în alertă maximă și a activat apărarea antiaeriană. De asemenea, o altă țară din zonă, o mare rivală a Israelului, Egiptul, și-a închis spațiul aerian.

Update: 23:53: Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a anunțat că s-au tras zeci de drone și rachete către teritoriile și pozițiile ocupate de israelieni.

Oficialii americani au confirmat, de asemenea, atacul, care este așteptat să lovească în jurul orei locale 2 dimineața.

Update: 23:45: Purtătoarea de cuvânt a Consiliului National de Securitate (NSC), de la Casa Albă, a afirmat: „Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului. Președintele Biden este informat în mod regulat cu privire la situație de către echipa sa de securitate națională și se va întâlni cu ei în această după-amiază la Casa Albă. Echipa sa este în comunicare constantă cu oficialii israelieni, precum și alți parteneri și aliați”.

Update 23:36: Iordania și Irakul și-au închis temporar spațiul aerian, din cauza situației din Orientul Mijlociu.

Autoritatea Aeroporturilor din Israel a anunțat că spațiul aerian israelian se va închide începând cu ora locală 00:30.

Update 23.33. Joe Biden, președintele SUA, discută, la această oră, cu consilierii de Securitate, la Casa Albă.

Update 23.31: Presa din Iran a titrat că au fost lansate două valuri de drone spre Israel. Și Yemenul a lansat drone, în aceeași direcție. Israelienii se așteaptă și la un atac cu rachete de croazieră.

Update, 23.25. Iranul ar fi lansat un atac împotriva Israelului peste 130 de drone, potrivit site-ului de știri Axios. Dronele ar putea ajunge în câteva ore pe teritoriul Israelului.

„Suntem în legătura cu Statele Unite și aliații noștri pentru a intercepta aceste drone", au declarat forțele armate israeliene IDF.

„Împreună cu partenerii noștri, IDF operează la putere maximă pentru a apăra statul Israel - și poporul israelian. Aceasta este o misiune pe care suntem hotărâți și pregătiți să o îndeplinim.", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari. Premierul Beniamin Netanyahu ar fi într-un buncăr.

Update, ora 20.20. Vineri seara, 12 aprilie, statul Israel a activat sistemul Iron Dome, pentru a se apăra de atacurile Iranului. Mai exact, sistemul permite interceptarea rachetelor din Iran.

Știrea inițială

Ameninţările unui atac iranian împotriva Israelului sunt „credibile" , "reale", spun oficialii de la Casa Albă. SUA se așteaptă ca armata iraniană să atace curând statul Israel și a lat măsuri suplimentare de securitate, pentru a preveni extinderea  războiului din Gaza.

Alertă de război în Israel. A fost activat sistemul Iron Dome

rac

Sursa foto: captură video

Preşedintele Joe Biden „a fost informat în numeroase rânduri de către echipa sa de securitate naţională", iar SUA intenţionează "să facă tot ce este posibil pentru a se asigura că Israelul se poate apăra", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Forțele de apărare israeliene și Mossad au aprobat planuri de atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian, relatează Wall Street Journal.  Armata americană  se așteaptă ca iranienii să atace, cel mai  probabil, teritoriul israelian,  nu proprietăți din afara țării.

De ce Iranul a declarat război  Israelului. Atacul care a generează un alt război

Nuclearul iranian: compromisul de la Viena, "E da sau e nu", presează UE

Iran. Sursa foto: Arhiva EVZ

La  1 aprilie 2024, avioanele de luptă F-35 ale Israelului au atacta  consulatul Iranului din Damasc. S-au înregistrat 16 persoane ucise (7 soldați din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, 5 milițieni, 1 luptător Hezbollah, 1 consilier iranian, 2 civili). Printre militari, a fost ucis și un comandant superior iranian al forțelor Quds, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi.  El era o figură importantă în relațiile dintre Iran și Hezbollah.

Clădirea a fost atacată de șase rachete trase de avioanele israeliene F-35 de fabricație americană.  Ambasadorul iranian și familia sa au scăpat teferi.  Însă, reacția iranienilor a fost una de „război”.  Mii de protestatari iranieni au fluturat steaguri palestiniene și iraniene în Teheran, Tabriz și Isfahan, notează Reuters.

În Israel, șapte ambasade au fost evacuate și sunt alerte de călătorie în Israel, Iran, Palestina și Libia.