Evenimentul Zilei > International > Israelul, încolțit de coronavirus
Israelul, încolțit de coronavirus

Israelul, încolțit de coronavirus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că numărul de cazuri grave de Covid-19 s-a acumulat lent, iar numărul deceselor este în creștere.

Este nevoie de mijloace digitale și umane pentru a se opri lanțul infectărilor, a mai spus premierul în deschiderea reuniunii Comisiei guvernamentale pentru coronavirus.

Consiliul pentru Securitate Națională a propus Comisiei guvernamentale pentru coronavirus câteva măsuri în vederea reducerii răspândirii bolii.

Sunt mai multe opțiuni. Dacă nu se decide o scurtă închidere generală, pentru a reduce numărul noilor cazuri la 400 de zilnic, sunt patru alternative care au fost prezentate Comisiei guvernamentale care se ocupă de problema coronavirusului: interzicerea reuniunilor numeroase, restricții locale severe în zonele roșii desemnate din cauza focarelor, impunerea unor măsuri suplimentare la nivel național, care au un impact economic scăzut, sau restricții naționale în a doua parte a lunii august, pentru a permite deschiderea școlilor la 1 septembrie.

Rata generală de infectare s-a stabilizat, dar este încă foarte ridicată – aproximativ 7% din cei testați.

Între timp, directorul Proiectului național pentru combaterea coronavirusului, profesorul Ronni Gamzu, a recomandat închiderea doar a localităților care au rată mare de infectare și reducerea restricțiilor în localitățile cu număr mic de îmbolnăviri.

Cele mai mari focare sunt în localitățile și cartierele cu populație ultraortodoxă și în localitățile cu populație arabă.

Pe de altă parte, tot luni, armata israeliană a anunțat că a dejucat un atac la frontiera cu Siria: patru terorişti au fost neutralizaţi în apropierea unui post militar israelian.

Purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că regimul sirian este responsabil pentru orice eveniment şi armata este pregătită pentru orice scenariu.

Armata a contracarat tentativa a patru terorişti de a amplasa o încărcătură explozivă la gardul de frontieră dintre Israel şi Siria, în apropierea unui post al armatei israeliene.

În urmă cu o săptămână, a fost ridicat nivelul de alertă la frontiera de nord cu Libanul şi Siria. Israelul spune că regimul sirian răspunde pentru orice atac lansat de pe teritoriul său.

Tentativa de duminică seară seară face parte dintr-un context mai larg de tensiuni în zona Golan.

Începând din 2018 au fost trase rachete şi obuze asupra teritoriului israelian.

O dronă a intrat în spaţiul aerian israelian venind din Siria. Hezbollah şi-a sporit operaţiunile  în Siria, ca parte a încercării Iranului de a înşuruba militar în Siria. Iranul are deja o reţea de centre care leagă Irakul de Liban, prin Siria.

Tot duminică seara, teroriştii din Gaza au tras o rachetă asupra teritoriului israelian.

Familiile din sudul israelului au fost nevoite să alerge spre adăposturi împreună cu copiii lor. Aviaţia israeliană a ripostat punctual în Fâşia Gaza.