Evenimentul Zilei > Sport > Islanda a câștigat în fața României cu 2-1. Am ratat Euro 2020
Islanda a câștigat în fața României cu 2-1. Am ratat Euro 2020

Islanda a câștigat în fața României cu 2-1. Am ratat Euro 2020

Islanda a câștigat cu 2-1 meciul cu România în semifinala pentru barajul la Euro 2020 și va juca finala împotriva Ungariei, la Budapesta, pe 12 noiembrie.

Islanda și Ungaria se vor duela în finala barajului, după ce România a ratat ultima șansă de a mai ajunge la Euro 2020, turneu care va fi găzduit și de București.

Islanda a început mai bine jocul, iar în primele minute au trimis și câteva centrări în careul nostrum. Tricolorii au revenit și au urcat în atac. Maxim și Alibec au combinat în careul advers, dar au fost blocați de Gunnarsson.

În minutul 16, Islanda a marcat prin Gylfi Sigurdsson, la prima ocazie importantă a gazdelor. Sigurdsson s-a întors la 16 metri, l-a păcălit pe Crețu, și a șutat pe jos, la colțul scurt, printre picioarele jucătorului roman. Tătărușanu a fost mascat, iar mingea s-a oprit în plasă. Jocul României a arătat promițător în debut, dar execuția vedetei din Premier League face diferența.

Cel de-a doilea gol a venit în minutul 35. Gylfi Sigurdsson a reușit dubla duop ce a primit o pasă în spatele lui Mario Camora și a preluat cu mult calm, de la 14 metri, la colțul lung. Tătărușanu a plonjat, dar mingea i s-a oprit în plasa laterală.

Golul României a venit în minutul 63

După 2-0 la pauză, jucătorii români au revenit mai hotărâți să-și apere șansele de calificare. Andrei Burcă a urcat în careu, în minutul 56 și 47 de secunde, însă a fost lovit cu cotul, în săritură, de Ragnar Sigurdsson, după o centrare a lui Ianis Hagi.

Inițial, arbitrul sloven a lăsat faza să continue, dar la insistențele „tricolorilor”, Damis Skomina a consultat VAR-ul, la câteva zeci de secunde de la momentul contactului. După aproape cinci minute în care a analizat faza, slovenul a lua decizia de a acorda penalty. Lovitura a fost transformată de Maxim care aredus diferența de pe tabelă la 2-1.

Echipa antrenată de Mirel Rădoi a controlat jocul în ultima parte a meciului, a presat, dar nu a reuşit să ameninţe poarta lui Halldorsson, protejat foarte bine de masiva defensivă ultraaglomerată. România a forțat egalarea, dar islandezii s-au ținut tare pe poziție și nu au cedat presiunii. În min. 80, mingea a lovit clar mâna lui Ragnar Sigurdsson în careu, dar arbitrul a lăsat locul să continue. În ultimele secunde ale partidei (90+5), Iancu a fost ţinut  de Sigurjonsson în careu, dar Skomina a dictat simulare şi cartonaş galben pentru român.

În aceste condiții, meciul s-a încheiat cu înfrângerea României și cu pierderea calificării la Euro 2020.

Caseta tehnică a jocului

Islanda – România 2-1 (2-0)
Au marcat: Gylfi Sigurdsson (16, 34), respectiv Alexandru Maxim (63 – penalty).

Au evoluat echipele:

Islanda: 1. Hannes Thor Halldorsson – 4. Gudlaugur Victor Palsson, 6. Ragnar Sigurdsson, 14. Kari Arnason (5. Sverrir Ingi Ingason, 86), 18. Hordur Bjorgvin Magnusson – 21. Arnor Ingvi Traustason, 17. Aron Einar Gunnarsson (căpitan), 8. Birkir Bjarnason, 7. Johann Berg Gudmundsson (16. Runar Mar Sigurjonsson, 83) – 10. Gylfi Sigurdsson, 11. Alfred Finnbogason (9. Kolbeinn Sigtorsson, 75). Selecţioner: Erk Hamren.

Rezerve neutilizate: 12. Ogmundur Kristinsson, 13. Runar Alex Runarsson – 2. Birkir Mar Saevarsson, 3. Holmar Orn Eyjolfsson, 15. Mikael Neville Anderson, 19. Vidar Orn Kjartansson, 20. Albert Gudmundsson, 22. Jon Dadi Bodvarsson, 23. Ari Freyr Skulason.

România: 12. Ciprian Tătăruşanu (căpitan) – 6. Cristian Manea, 5. Mihai Bălaşa, 15. Andrei Burcă, 22. Mario Camora – 23. Nicolae Stanciu (8. Alexandru Cicâldău, 87), 2. Alexandru Creţu, 10. Alexandru Maxim (13. Claudiu Keşeru, 80) – 17. Ciprian Deac (19. Gabriel Iancu, 46), 7. Denis Alibec (9. George Puşcaş, 46), 20. Alexandru Mitriţă (14. Ianis Hagi, 46). Selecţioner: Mirel Rădoi.

Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă, 16. David Lazar – 3. Alin Toşca, 4. Sergiu Hanca, 11. Nicuşor Bancu, 18. Răzvan Marin, 21 Dragoş Grigore.