Un nou raport avertizează asupra faptului că gruparea ISIS plănuiește o regrupare și lansarea unor atacuri devastatoare asupra Vestului. După căderea fortărețelor din Siria și Irak, grupul de teroriști s-a împrăștiat. 

Institutul de Studiu al Războiului din Washington a afirmat că gruparea este pregătită să se lupte din nou, iar atacurile ar putea fi mult mai rapide decât în trecut. Spre exemplu, gruparea a început să preia treptat controlul în Irak.

Potrivit raportului, „ISIS a eliminat sistematic liderii satelor și civilii care au cooperat cu forțele anti-Stat Islamic”.

„A reimpus taxe populației locale în zonele sale de sprijin, înlăturând civilii și obținând controlul unor așezări. ISIS a folosit tactici de gherilă pentru a face rost de resurse. Teroriștii și-au mutat familiile. Forțele ISIS conduc acum o mișcare insurgentă bine pusă la punct.”, se arată în raport, conform Dailystar.co.uk.

Potrivit aceleiași surse citate, liderul organizației, Abu Bakr al-Baghdadi, a planificat un nou val de atacuri.

„Reducerea lentă a mișcării teritoriului ISIS și forța inițiată de președintele Obama și continuată de președintele Trump au oferit grupului o mulțime de timp pentru a planifica și pentru a se pregăti pentru următoarea fază a războiului.”, potrivit aceluiași studiu.

Din câte se pare, potențialele atacuri ar putea avea un grad și mai mare de distructivitate decât cele din 2014.

„Provinciile sale externe, din afara Irakului și Siriei, contribuie cu resurse la întărirea mișcărilor insurgente, acordând organizației un impuls global reînnoit. Reconstituirea cu succes a unui califat fizic în Irak și Siria va produce noi valuri de atacuri în Europa.”