Evenimentul Zilei > International > ISIS NU este responsabilă pentru atentatul de la Londra? Ce a găsit poliția în casa autorului atacului
ISIS NU este responsabilă pentru atentatul de la Londra? Ce a găsit poliția în casa autorului atacului

ISIS NU este responsabilă pentru atentatul de la Londra? Ce a găsit poliția în casa autorului atacului

Poliția din Marea Britanie nu descoperit probe care să dovedească faptul că autorul atacului de săptămâna trecută ar fi avut vreo legătură cu Statul Islamic sau Al-Qaida, deşi este clar că era interesat de jihad.

Coordonatorul naţional al poliţiei antiteroriste britanice, a precizat că nu există dovezi că autorul atacului soldat cu patru morţi, britanicul convertit la islam Khalid Masood, s-ar fi radicalizat în timp ce se afla la închisoare în 2003 şi sugestiile în acest sens sunt pură speculaţie. 

Masood, bărbatul care miercuri a lovit cu maşina un grup de pietoni pe podul Westminster, omorând trei, şi a înjunghiat mortal un poliţist înainte de a fi doborât de forţele de securitate, fusese condamnat de mai multe ori în trecut pentru vătămare corporală şi tulburarea ordinii publice, dar nu pentru terorism. 

"Metodele sale de atac par să aibă la bază tehnici low-cost copiate de la alte atacuri şi să reflecte retorica liderilor SI în termeni de metodologie, dar în această fază nu am dovezi că ar fi discutat acest lucru cu alţii", a subliniat responsabilul britanic într-un comunicat, cita de Agepres. 

"Ştiu când, unde şi cum şi-a comis Masood atrocităţile, dar acum trebuie să aflu de ce", a adăugat el, lansând un apel către cei care s-ar fi putut afla în contact cu acesta în ziua atacului să vină să contribuie cu informaţii. 

Janet Ajao, mama lui Masood – născut Adrian Russell Ajao – a dat la rândul ei publicităţii luni un comunicat în care se declară "şocată şi întristată" de cele întâmplate, afirmând că "nu găseşte scuze şi nu susţine convingerile care l-au determinat să comită această atrocitate"