Acestor declarații li s-a adăugat cele ale Generalului Joseph Votel, comandantul SUA a Central Command, care a făcut o trecere în revistă a subiectului de pe aceleași poziții ca și ceilalți înalți oficiali ai comunității de intelligence. Votel a anunțat că sunt zeci de mii de luptători ISIS răsfirați în Siria și Irak, în interiorul populației. Mai mult, chiar dacă sunt disperați și dezagregați în întreg teritoriul, ei au și leadership în anumite regiuni, și luptători mai peste tot, și facilitatori, și pe cei care se ocupă de imagine, propagandă și recrutări. Și sunt interconectați în varianta de rețea a organizațiilor teroriste. Ceea ce încearcă SUA să facă, cu sprijinul direct al SDF-Forțele democratice Siriene, majoritar kurde, este să elimine ultimele rezistențe din teren, adică să ia posibilitatea ISIS de a controla un teritoriu. Deja ultimele zone de rezistență s-au refugiat în spațiul îngust al Văii Eufratului de mijloc, acolo unde se dau lupte grele în ultimele zile. 

Aici lucrurile sunt complexe pentru că încă sunt familii cu soții și copii care se refugiază – mai mult decât s-ar fi așteptat luptătorii kurzi – fiind primite peste 1000 de persoane deja. În plus, terenul semi-urban al orașului Baghuz a creat o densitate mare de luptători experimentați, care reacționează și luptă puternic, fiind departe de a se preda. Orașul, cu 9000 de locuitori la origine, mai conține peste 500 de luptători în circa 2 kilometri pătrați.

În Siria, la est de Eufrat, SDF majoritar kurdă, cu sprijinul masiv al coaliției anti-ISIS condusă de SUA, a lansat ultima ofensivă împotriva ultimei localități controlate de organizația teroristă Daesh, autointitulată Stat Islamic. Se pare că acolo se află și liderul organizației, Abu Bakr al-Bagdadi, care ar fi supraviețui unui atentat organizat în data de 10 ianuarie de jihadiști străini ostili lui. Tentativa a eșuat datorită intervenției prompte a gărzilor sale de corp, care l-au evacuat rapid din acea locație nesigură.

După trei zile de bombardamente puternice pe această enclavă, nu au plecat decât femeile și copii, câteva sute pe zi. Luptătorii kurzi au înregistrat și luat în custodie ca refugiați cetățeni străini, iar majoritatea nu sunt irakieni, de dincolo de granița din apropiere, ci sunt femei din Franța, Rusia, Tadjikistan și familii din orașele alăturate din Irak și Siria. În enclava controlată se află cu precădere luptători experimentați și deciși, bine echipați ideologic, într-o formula foarte densă. Sunt extremiști experimentați care utilizează sinucigași cu bombe în timpul contra-atacurilor, au tuneluri pentru a străpunge liniile de apărare și au un număr mare de ostatici.

Lângă Baghuz sunt ținuți un număr neprecizat de ostatici străini răpiți, folosiți pentru a bloca un atac deciziv orientat spre a mătura zonade luptători teroriști ai ISIS. Această situație limitează opțiunile strategice ale SDF și coaliției internaționale. Aici s-ar afla, de exemplu, ostaticul britanic John Cantlie. Iar recuperarea ostaticilor este principala prioritate din planurile de atac ale coaliției și ale SDF. Și nu e o întreprindere deloc ușoară.

Pe de altă parte, dacă e cucerită enclava din Baghuz, ISIS – Stat Islamic nu este înfrânt. El se transformă natural într-o organizație teroristă în rețea, în forma cunoscută a Al Qaeda, fără a avea o bază teritorială sau a avea responsabilități statale, cum și le dorea. Imagologic, dispare Califatul, însă organizațiile teroriste continuă să funcționeze și să producă acțiuni atât în regiune, cât și la distanță strategică, în interiorul statelor componente ale coaliției. De aici, se revine la faza clasică a unei mișcări teroriste, amplasată majoritar în Siria și Irak, intrată în clandestinitate. Liderii cunoscuți vor fi vânați și blocați, dar marea majoritate a luptătorilor mai puțin cunoscuți și vizibili au libertatea de mișcare. Aici un rol special îl au luptătorii străini.

Potrivit lui Votel, decizia președintelui și ordinul ce a urmat de a retrage trupele americane din Irak este clar și va fi aplicat, la momentul potrivit. El nu a confirmat condițiile puse la nivel diplomatic, ci a menționat doar că trupele se vor retrage, dar soldații americani vor continua să urmărească ISIS și să sprijine SDF pentru a continua treaba în interiorul teritoriului controlat, fără a avea neapărat trupe în interiorul Siriei, dar putând să intervină oricând aerian în acest teritoriu. Alte detalii nu au fost date publicității.

Cert este că ISIS-Daesh-Stat Islamic își va pierde baza teritorială, dar va reveni la postura de organizație teroristă în rețea, cu capacități de lovire în special în Siria și Irak, dar cu posibilitatea de proiecție în întreaga lume, cu precădere cu sprijinul luptătorilor străini ce revin acasă. Presiunea pe serviciile de informații europene va crește dramatic, în perioada imediat următoare.

Te-ar putea interesa și: