Sala Cavalerilor din Castelul Huniade stă să pice, apa infiltrându-se în coloanele masive care susțin plafonul și în pereți. Firma care reabilitează Muzeul Banatului din Timișoara, SC Constructim SA, a oprit lucrările în martie, lăsând acoperișul fără scurgeri, astfel că apa ultimelor ploi deosebit de puternice a curs direct prin pereți. De azi, Timișoara intră sub un nou cod galbem de intemperii, așa că distrugerile în Sala Cavalerilor vor avansa. Conducerea Muzeului nu face mare lucru în acest sens, eventual ascunde în birocrație dezastrul care a fost făcut public de un angajat. În pereții și coloanele Sălii Cavalerilor s-a scurs, în timpul ploilor torențiale din vara aceasta, apa colectată de pe câteva sute de metri pătrați ai acoperișului. Cea mai veche clădire cu utilitate publică din Timișoara, Castelul Huniade, a fost construită între anii 1443 – 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea, ridicat în timpul regelui Carol Robert de Anjou.Barcă folosită pe post de scrumieră

De 10 ani, lucrările de reabilitare la Muzeul Banatului din Timișoara se fac haotic. Reamintim că, în 2013, EVZ a descoperit că artefacte unice în Europa, vechi de mii de ani, au fost distruse din cauza condițiilor improprii de depozitare. O barcă de 4.000 de ani, unică în lume, era folosită pe post de scrumieră de muncitorii de pe șantier. Aceștia își stingeau țigările în lemnul străvechi și aruncau chiștoacele în barcă. Un sarcofag roman, vechi de peste 2.000 de ani, a fost spart în bucăți și transformat în coș de gunoi.

Acoperit cu o prelată

Directorul muzeului, Claudiu Ilaș, are o explicație: „Am oprit în primăvară lucrările de reabilitare, pentru că expirase autorizația de construire (n.r. – în realitate firma constructoare a decis să nu mai lucreze pentru că nu a fost plătită la timp). Acoperișul e finalizat 99%”. Pentru a suplini partea de acoperiș nefinalizată, montarea jgheaburilor pentru colectarea apei pluviale, și a burlanelor aferente, s-a pus o prelată, care s-a rupt, și nu a mai fost înlocuită. Ilaș spune că toate distrugerile „le vom imputa constructorului”.

Te-ar putea interesa și: