Evenimentul Zilei > International > Iranul, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Neglijență sau sabotaj cibernetic?!
Iranul, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Neglijență sau sabotaj cibernetic?!

Iranul, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Neglijență sau sabotaj cibernetic?!

Incendiul care s-a declanşat joi la instalaţia nucleară iraniană de la Natanz (centru) a provocat pagube semnificative care ar putea încetini dezvoltarea centrifugelor avansate, a declarat duminica un oficial iranian din domeniul nuclear, transmite Reuters, citând agenţia de presă Irna.

Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Agenţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că dezastrul ar putea încetini pe termen mediu dezvoltarea şi fabricarea centrifugelor avansate, care fac parte din procesul de îmbogăţire a uraniului.

Principalul organism de securitate iranian a declarat vineri că a fost stabilită cauza incidentului şi a incendiului la complexul nuclear din Natanz şi urmează să fie făcută publică mai târziu.

Autorităţile iraniene declaraseră iniţial că incendiul nu a făcut victime şi nici nu a provocat o suspendare a activităţilor sitului.

Principala uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului, instalaţia de la Natanz, cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi construită la o adâncime de opt metri sub pământ, face parte din instalaţiile supravegheate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

CITEȘTE ȘI Trump nu a anticipat-o pe asta! Acordul care generează alertă la Casa Albă

Unii oficiali iranieni au declarat că incidentul ar putea să fi fost provocat de un „sabotaj cibernetic”, iar unul dintre ei a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărei ţări care efectuează astfel de atacuri, conform Reuters.

Organizația Energiei Atomice din Iran a încercat să „mușamalizeze” incendiul, denumindu-l în presa locală un simplu „incident” care a afectat doar o „hală ce era în curs de construire”, a spus purtătorul de cuvânt Behrouz Kamalvandi.

Atât Kamalvandi, cât și șeful forțelor nucleare din Iran, Ali Akbar Salehi, s-au grăbit după incendiu să ajungă la Natanz, o facilitate foarte bine păzită, construită sub pământ, pentru a putea rezista eventualelor atacuri aeriene ale inamicilor, dar care a fost ținta unui virus cibernetic denumit Stuxnet.

Incendiul a crescut din nou tensiunile existente în Orientul Mijlociu, lucru ce s-a întâmplat și în ianuarie, când o dronă a SUA a omorât un general iranian la Bagdad, moment în care Teheran a lansat mai multe rachete balistice ce aveau drept țintă forțele americane situate în Irak.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: