Iranul, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Neglijență sau sabotaj cibernetic?!

Iranul, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Neglijență sau sabotaj cibernetic?!

Incendiul care s-a declanşat joi la instalaţia nucleară iraniană de la Natanz (centru) a provocat pagube semnificative care ar putea încetini dezvoltarea centrifugelor avansate, a declarat duminica un oficial iranian din domeniul nuclear, transmite Reuters, citând agenţia de presă Irna.

Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Agenţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că dezastrul ar putea încetini pe termen mediu dezvoltarea şi fabricarea centrifugelor avansate, care fac parte din procesul de îmbogăţire a uraniului.

Principalul organism de securitate iranian a declarat vineri că a fost stabilită cauza incidentului şi a incendiului la complexul nuclear din Natanz şi urmează să fie făcută publică mai târziu.

Autorităţile iraniene declaraseră iniţial că incendiul nu a făcut victime şi nici nu a provocat o suspendare a activităţilor sitului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principala uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului, instalaţia de la Natanz, cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi construită la o adâncime de opt metri sub pământ, face parte din instalaţiile supravegheate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

CITEȘTE ȘI Trump nu a anticipat-o pe asta! Acordul care generează alertă la Casa Albă

Unii oficiali iranieni au declarat că incidentul ar putea să fi fost provocat de un „sabotaj cibernetic”, iar unul dintre ei a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărei ţări care efectuează astfel de atacuri, conform Reuters.

Organizația Energiei Atomice din Iran a încercat să „mușamalizeze” incendiul, denumindu-l în presa locală un simplu „incident” care a afectat doar o „hală ce era în curs de construire”, a spus purtătorul de cuvânt Behrouz Kamalvandi.

Atât Kamalvandi, cât și șeful forțelor nucleare din Iran, Ali Akbar Salehi, s-au grăbit după incendiu să ajungă la Natanz, o facilitate foarte bine păzită, construită sub pământ, pentru a putea rezista eventualelor atacuri aeriene ale inamicilor, dar care a fost ținta unui virus cibernetic denumit Stuxnet.

Incendiul a crescut din nou tensiunile existente în Orientul Mijlociu, lucru ce s-a întâmplat și în ianuarie, când o dronă a SUA a omorât un general iranian la Bagdad, moment în care Teheran a lansat mai multe rachete balistice ce aveau drept țintă forțele americane situate în Irak.