Evenimentul Zilei > International > Iranul anticipează că vor urma atentate teroriste împotriva Americii! Unde vor avea loc
Iranul anticipează că vor urma atentate teroriste împotriva Americii! Unde vor avea loc

Iranul anticipează că vor urma atentate teroriste împotriva Americii! Unde vor avea loc

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a făcut, sâmbătă, o serie de afirmații periculoase.

Zarif declară că nu exclude posibilitatea producerii în Irak a mai multor acte de răzbunare contra SUA! Asta, în contextul uciderii, la începutul lunii ianuarie, în Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani de către forţele americane.

Riposta oficială din partea Iranului s-a încheiat, a spus Zarif la Conferinţa privind Securitatea de la Munchen, accentuând că ţara sa nu este una care caută răzbunare.

În acelaşi timp, ministrul iranian de externe a subliniat că sunt posibile acţiuni de răzbunare din partea populaţiei din Irak. Uciderea lui Soleimani pe teritoriul irakian a făcut ca populaţia din Irak să fie împotriva SUA, a spus șeful diplomației de la Teheran.

La 3 ianuarie, forţele americane l-au ucis la Bagdad pe comandantul Forţei Quds a Gărzii Revoluţionare iraniene, generalul Qassem Soleimani. Teheranul a reacţionat prin atacarea cu rachete a mai multor baze din Irak care adăposteau militari americani şi a anunţat că nu va mai respecta acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a tensiunilor dintre Washington şi Teheran din ultimii ani, care a sporit îngrijorarea că violenţele s-ar putea extinde în întreaga regiune a Orientului Mijlociu.