Evenimentul Zilei > International > IRANUL a testat „în mod provocator” RACHETE lângă navele SUA
IRANUL a testat „în mod provocator”  RACHETE lângă navele SUA

IRANUL a testat „în mod provocator” RACHETE lângă navele SUA

Marina militară iraniană a testat o rachetă, săptămâna trecută, în apropierea navelor de război americane și a altor vase coemrciel din Strâmtoarea Ormuz, a anunțat armata amerciană, conform BBC News.

Testele ar putea crea noi tensiuni între cele două națiuni, după acordul nuclear istoric semnat în vară.

Iranul a tras „câteva rachete neghidate” la circa 1.370 de metri distanță de două nave americane și o fregată franceză, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor americane, Kyle Raines. Testele reprezintă o „adevărată provocare”, a spus comandorul Raines.

Strâmtoarea Ormuz este una foarte îngustă între Iran și Oman, care reprezintă un punct de trecere pentru o treime din comerțul mondial cu petrol care se face pe mare. De asemenea, strâmtoarea este crucială pentru navele care participă la războiul contra Statului Islamic.

În 2-12, Iranul a amenințat că va bloca strâmtoarea, care se află între intrarea în Golf și are o lățime de doar 33 de km, în partea sa cel mai îngustă.

Cel mai recent incident, care a avut loc sâmbătă, potrivit armatei americane, vine după o serie de teste ale armamentului de către Republica Islamică.Presa iraniană și oficiali de la Teheran nu au comentat încă aceste informații.

Navele iraniene au anunțat, prin stațiile maritime de radio, că intenționează să testeze rachete, cu 23 de minute înainte ca acest eveniment să aibă loc.

„Să tragi cu arme atât de aproape de navele coaliției și de traficul comercial, într-o zonă cu trafic internațional cunoscut, este riscant, neprofesional și încalcă regulile internaționale maritime”, a spus comandorul Raines. Flota a 5-a a forțelor navale ale SUA se află în Bahrain și desfășoară patrule anti-piraterie în Golf, ca o contrabalanță, în regiune, la Iran.

Iranul a semnat un acord pe termen lung cu șase puteri ale lumii, în iulie, pentru a-și limita activitățile nucleare sensibile, în schimbul ridicării unor sancțiuni economice.

Strâmtoarea Ormuz a fost scena unei lupte între SUA și Iran, în aprilie 1988, când Statele Unite au atacat două platforme petroliere iraniene, folosite pentru supraveghere și observre și a scufundat sau avariat șase dintre navele sale, inclusiv două fregate.