Evenimentul ZileiInternationalIranul a anunțat că își suspendă cooperarea cu UE în problemele legate de drepturile omului

Iranul a anunțat că își suspendă cooperarea cu UE în problemele legate de drepturile omului

Iranul a anunțat că își suspendă cooperarea cu UE în problemele legate de drepturile omului
Statul iranian a condamnat "ferm" luni seara noile sancţiuni anunţate de Uniunea Europeană împotriva a opt responsabili iranieni. Iranul a răspuns prin ruperea "oricărui dialog asupra drepturilor omului" cu UE şi "cooperarea rezultată din acest dialog".

„Trebuie desigur să respingem astfel de acţiuni din partea celor care pretind în mod fals că sunt campionii drepturilor omului, aceia care, din motive politice, nu doar că au rămas tăcuţi în faţa încălcării drepturilor poporului iranian sub regimul sancţiunilor ilegale impuse de Statele Unite, dar au şi cooperat cu acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Saeed Khatibzadeh, într-un comunicat.

Dialog Iran – UE suspendat cu privire la drepturile omului

În consecinţă, Iranul „suspendă orice dialog cu privire la drepturile omului cu UE şi orice cooperare care rezultă din acest dialog în special în materie de terorism, lupta împotriva traficului de droguri şi refugiaţi”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei iraniene, relatează Agerpres , citând presa internațională.

Uniunea Europeană a anunţat luni îngheţarea activelor şi interdicţii de viză împotriva a opt responsabili ai forţelor de securitate iraniene. UE  îi acuză pe aceștia că au luat parte la reprimarea violentă a tulburărilor din noiembrie 2019 în Iran.

Anunţul privind noile sancţiuni europene survine în timp ce Uniunea Europeană poartă discuţii la Viena într-o încercare de a readuce SUA în acordul nuclear din 2015, din care s-au retras în mod unilateral în 2018, şi de a obţine ridicarea sancţiunilor impuse sau reimpuse de Washington împotriva Republicii islamice, mai precizează sursa citată.

Iranul acuză UE de pasivitate și de neonorarea angajamentelor

De la retragerea SUA din pactul de la Viena, Teheranul nu a încetat să-i acuze pe europeni de pasivitate şi de neonorarea angajamentelor. Asta pentru că nu au ajutat Iranul să ocolească efectele sancţiunilor americane, care au provocat o puternică recesiune în Iran.

Preşedintele iranian a ameninţat în mai multe rânduri Europa că țara sa va înceta orice fel de cooperare în lupta împotriva traficului de droguri şi împotriva fluxului de migranţi.

În același timp, ONU laudă cu regularitate Iranul pentru oferirea de adăpost refugiaţilor afgani (mai multe milioane) pe teritoriul său.

Iranul, una dintre principalele rute ale exportului de heroină din Afghanistan spre Europa, anunţă în mod regulat confiscarea unor cantităţi uriaşe de droguri.


Accesează: