Iranul s-a confruntat cu un incendiu la complexul nuclear de la Natanz și după acest accident, unii oficiali ai statului cred că a fost provocat de un atac cibernetic. În acest context încordat, Gholamreza Jalali, șeful apărării civile, a declarat la televiziunea națională că Iranul va răspunde oricărei provocări venite din afară în situația în care se va dovedi că a fost vorba despre un act de sabotaj.

„Răspunsul la atacurile cibernetice face parte din puterea de apărare a ţării. Dacă se dovedeşte că ţara noastră a fost vizată de un atac cibernetic, vom răspunde”, a declarat Jalali. Complexul de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, aflat în cea mai mare parte în subteran, este una din instalaţiile iraniene ce sunt monitorizate atent de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), agenţia ONU de supraveghere și control în domeniul nuclear.

Este punctul central al programului de îmbogăţire a uraniului din Iran, despre care Teheranul susţine că vizează doar scopuri paşnice.

Membrii Consiliului Suprem pentru Securitate Națională au anunțat, vineri, că datele anchetei, care vizează cauzele accidentului, vor fi anunțate „la momentul oportun”. Agenția iraniană de știri, IRNA, a publicat, joi, un articol, în care se vorbește despre sabotaj. Vizate sunt Statele Unite ale Americii și Israel, dar acuzațiile nu au fost făcute direct.

„Până în prezent, Iranul a încercat să prevină intensificarea crizelor şi formarea unor condiţii şi situaţii imprevizibile. Dar încălcarea liniilor roşii ale Republicii Islamice Iran de către ţări ostile, în special regimul sionist şi SUA, înseamnă că strategia ar trebui revizuită”, au notat jurnaliștii de la IRNA.

Sub protecția anonimatului, trei oficiali de la Teheran au declarat pentru Reuters că ar putea să fie vorba despre un atac cibernetic în cazul accidentului de la Natanz. Însă, ei nu au vorbit despre existența vreunei dovezi care să arate că a fost identificat și atacatorul.

sursa: Agerpres