Evenimentul Zilei > EVZ Special > Iran amenință cu o armă teribilă și anunță că nu ia în seamă avertismentele venite din SUA
Iran amenință cu o armă teribilă și anunță că nu ia în seamă avertismentele venite din SUA

Iran amenință cu o armă teribilă și anunță că nu ia în seamă avertismentele venite din SUA

Iran poate face uz de o armă devastatoare, în disputa cu SUA, într-o situație extremă. Deocamdată, în această țară continuă îmbogățirea uraniului.

Oficialii din Iran nu iau în seamă avertismentul SUA și ies la rampă cu o armă care dă frisoane. Este vorba despre muniție nucleară, bazată pe uraniu îmbogățit. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual de la Teheran, a anunțat, luni, că Iranul poate îmbogăţi uraniu. Până la 60%, în condițiile în care țara ar nevoie.

Iran nu ține cont de amenințările SUA, dar deocamdată nu se produce o armă

Iranienii nu se vor limita la 20%, așa cum cere SUA, și nu vor să cedeze presiunilor. „Nivelul de îmbogăţire a uraniului în Iran nu va fi limitat la 20%. Vom creşte nivelul în funcţie de nevoile ţării. Poate creşte și la 60%”. A declarat ayatollahul Ali Khamenei. Oficialul a mai spus că Iranul nu a încercat niciodată să se doteze cu arma nucleară. Și a afirmat că în cazul în care s-ar dori așa ceva, nimeni nu ar putea opri înarmarea.

Afirmații liderului spiritual vin în contextul în care Joe Biden a afirmat că Washingtonul va reveni în acordul nuclear. Din care predecesorul său, Donald Trump, a retras SUA în 2018. În cazul în care Teheranul va relua mai întâi îndeplinirea integrală a obligaţiilor ce-i revin în cadrul acestuia.

Este nevoie de un prag de 90% de îmbogățire a uraniului pentru a produce o bombă atomică

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat pe 10 februarie că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul din reactoarele sale. Era vorba despre o nouă încălcare a angajamentelor asumate în acordul din 2015. Anunţul a intervenit la puţin peste o lună după ce Teheranul a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%, conform Agerpres.

Pentru a produce o bombă atomică este nevoie să fie atins un prag de îmbogățire de 90%. Dar ceea ce au făcut iranienii reprezintă cea mai gravă încălcare a acordului. După retragerea Statelor Unite ale Americii.