Evenimentul Zilei > International > Iranul, acuze dure la adresa SUA. Sute de agenți CIA și MI6, deconspirați în urma unei vânători de spioni în întreaga lume
Iranul, acuze dure la adresa SUA. Sute de agenți CIA și MI6, deconspirați în urma unei vânători de spioni în întreaga lume

Iranul, acuze dure la adresa SUA. Sute de agenți CIA și MI6, deconspirați în urma unei vânători de spioni în întreaga lume

Iranul susține că a descoperit sute de agenți CIA și MI6. Ministrul Informațiilor și Securității de la Teheran a afirmat recent, fără să ofere detalii, că departamentul său a descoperit aproape 300 de „agenți ai CIA” și alți agenti occidentali în cursul unei operațiuni de vânătoare de spioni desfășurată în întreaga lume, eliminând, în același timp, celule teroriste violente și grupuri antirevoluționare, potrivit g4media.ro.

Potrivit afirmațiilor lui Mahmoud Alavi, ministerul său a identificat agenți care lucrau atât pentru CIA, cât și pentru agenția britanică de informații MI6. Analiștii stăini păstrează rezerve în ceea ce privește autenticitatea celor declarate de Alavi, afirmând că remarcile sale au fost menite, cel mai probabil, să sporească rolul Ministerului Informațiilor în Iran, într-o perioadă în care Statele Unite și-au intensificat presiunile asupra regimului de la Teheran, iar directoarea CIA a anunțat schimbarea eforturilor de securitate ale americanilor, de la terorism la ținte mai complexe și mai dificile, precum Rusia și Iranul.

În discursul său ținut în timpul rugăciunilor tradiționale de vineri, Alavi s-a lăudat că Iranul a descoperit identitatea a 290 de „agenți ai CIA” atât în Iran, cât și în alte țări, și a dezmembrat zeci de celule teroriste. Ministrul de la Teheran a susținut de asemenea că, în ultimul an calendaristic iranian (21 martie 2018 – 20 martie 2019), agenții iranieni din serviciile secrete au descoperit și au arestat „zeci de spioni” care au lucrat în „centrele sensibile” ale țării, cel mai probabil în centralele nucleare.

Ministrul Alavi, care este și un cleric de rang înalt, a susținut că agenții săi au descoperit și neutralizat „sute de încercări” ale „serviciilor străine de informații de a recruta localnici pentru activități de spionaj.” Oficialul a adăugat că „serviciile străine care caută să recruteze iranieni au fost prinse pe picior greșit de descoperirile noastre”.

Alavi a afirmat că, în urma „realizărilor noastre… legătura CIA cu spionii săi a fost atât de distorsionată” încât a agenția a devenit „profund confuză” și a fost forțată să stabilească un „comitet al eșecului” în Statele Unite.

Oficialul de la Teheran a susținut că informațiile obținute de agenții iranieni au fost oferite țărilor prietene, ducând la arestarea agenților CIA.

Ministrul iranian a mai declarat că serviciul MI6 din Marea Britanie a fost penetrat de agenții republicii islamice, care au reușit, de asemenea, să recruteze mai mulți membri ai cabinetului israelian, precum și să neutralizeze acțiunile unei companii care introdusese produse defecte în instalațiie nucleare din Iran.

Afirmând că ministerul său și-a schimbat recent politica de la una defensivă la una ofensivă, Alavi a mai afirmat: „În ultimul an, forțele din domeniul informațiilor au reușit să identifice și să desființeze 144 de echipe teroriste Takfiri, 116 de celule ce aveau legături cu organizația teroristă Mojahedin-e Khalq (MKO sau MEK), 44 de grupuri anti-revoluționare.”

Declarațiile lui Alavi au fost considerate controversate de către experții occidentali, care s-au referit la mai multe aspect. Ministrul nu a prezentat niciun fel de detalii concrete despre „realizările” agenților săi, iar Yahoo News, care a citat discursul său, a precizat că funcționarii iranieni din domeniul securității și al serviciilor de informații anunță deseori arestarea de „teroriști” și „spioni” fără însă sa prezinte dovezi palpabile, să identifice vreun suspect, să ofere informații actualizate sau să organizeze vreun proces.

Articolul întreg aici

https://www.g4media.ro/iranul-sustine-ca-a-descoperit-sute-de-agenti-cia-si-mi6-cat-de-reale-sunt-afirmatiile-regimului-de-la-teheran.html?fbclid=IwAR1OcmVth5kevZsB-GDYPjRDMEuu9hBtrPtOLGjgcQCSo5REngxEnKProqY