Evenimentul Zilei > International > Irak. Parlamentul de la Bagdad, distrus de manifestanți
Irak. Parlamentul de la Bagdad, distrus de manifestanți

Irak. Parlamentul de la Bagdad, distrus de manifestanți

Mii de manifestanți au pătruns sâmbătă în Zona Verde a Bagdadului, iar unii dintre ei au început să distrugă clădirea parlamentului irakian, după ce deputații au respins un nou guvern

Potrivit unui corespondent al France Presse, citat de Agerpres, manifestanți furioși au pătruns în această zonă puternic securizată, unde sunt concentrate numeroase instituții ale țării, înainte de a reuși să ajungă în clădirea parlamentului.

Unii manifestanți au început să vandalizeze o parte a clădirii parlamentului, în timp ce alții strigau că "trebuie acționat pașnic" și încercau să limiteze distrugerile.

Manifestația de protest care se desfășura începând de sâmbătă dimineața în Zona Verde a degenerat după un nou eșec al parlamentarilor irakieni de a alege un nou guvern de tehnocrați, propus de premierul Haider al-Abadi.

Agitația a început la câteva minute după conferința de presă a influentului lider șiit Moqtada Sadr în orașul sfânt șiit Najaf. Acesta a condamnat impasul politic în care se află Irakul, însă fără a le ordona susținătorilor săi să pătrundă în Zona Verde.

"Nu veți rămâne aici! Aceasta este ultima voastră zi în Zona Verde!", a strigat un manifestant la parlamentari.

Situată în centrul Bagdadului, Zona Verde găzduiește, pe lângă clădirea parlamentului, palatul prezidențial și birourile premierului, precum și mai multe ambasade străine, inclusiv cea a SUA.

Haider al-Abadi încearcă de mai multe săptămâni să determine parlamentul să aprobe un nou guvern format din tehnocrați, care ar putea, în opinia sa, să desfășoare mai eficient reforme cruciale pentru lupta anticorupție. Însă un anumit număr de partide și politicieni nu doresc dispariția atribuirii de ministere pe bază politică, ceea ce le asigură în prezent numeroase avantaje.

SUA sunt îngrijorate că această criză politică ce durează ar putea "deturna" autoritățile irakiene de la lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), "care constituie adevărata amenințare" pentru irakieni, potrivit unui înalt oficial american.

Gruparea SI deține controlul asupra unor vaste teritorii din Irak, inclusiv asupra celui de-al doilea oraș al țării, Mosul, în pofida avansării forțelor irakiene, susținute de coaliția internațională.

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a efectuat joi o vizită-surpriză în Irak, pentru a se întâlni cu responsabili irakieni "cu scopul de a încuraja unitatea națională și continuarea luptei împotriva SI".