După ce s-a simțit rău vreo două zile, cu stare de oboseală, tuse și febră, apoi cu dureri persistente în zona toracică, un francez de 43 de ani din regiunea pariziană s-a prezentat la Urgență.

Rămâne internat în spital câteva zile pentru tratament, după ce i s-a stabilit diagnosticul de infecție pulmonară.

Era la sfârșitul anului trecut, pe 27 decembrie, iar China nu avea să anunțe Organizația Mondială a Sănătății că se confruntă cu un virus necunoscut decât abia în ianuarie.

Iar Franța a avut primele cazuri confirmate de infectare cu coronavirus tocmai pe 24 ianuarie: un francez de origine chineză și doi turiști chinezi care trecuseră recent prin orașul Wuhan, unde a izbucnit focarul pandemiei.

În aprilie, medicul infecționist care l-a tratat pe pacientul nostru a început să testeze probele de sânge recoltate de la toți cei internați cu pneumonie gravă între 2 decembrie și 16 ianuarie, în total 24 de pacienți, pentru a vedea dacă vreunul avea deja coronavirusul suspect.

A descoperit că francezul de 43 de ani avea Covid-19 încă din 27 decembrie, cu aproape o lună înainte ca guvernul francez să confirme primele cazuri.

Doctorul a retestat probele de trei ori, iar rezultatul a fost același: bărbatul, care nu mai făcuse nici o călătorie în străinătate de peste şase luni, a fost bolnav timp de 15 zile, iar cei doi fii și soția au fost de asemenea contagiaţi.

Medicii presupun că soția, fiind asimptomatică, ar fi putut fi la originea infectării întregii familii, pentru că ea lucra la pescăria unui supermarket unde pregătea sushi, magazin frecventat de un mare număr de turiști chinezi.

Un alt studiu realizat la un spital din Alsacia, se bazează pe reanalizarea scannerelor a aproape 2.500 de pacienți, care fuseseră internați în perioada 1 noiembrie – 30 aprilie cu probleme pulmonare.

Medicii estimează că 16 dintre ele arată prezența Covid-19, cele mai timpurii datând din 16 și 17 noiembrie.

Un alt studiu realizat de cercetători francezi și publicat pe un site de specialitate în limba engleză lansează ipoteza că cel puțin zece așa-numiți pacienți zero purtători de Covid-19 au adus separat în Franța noul coronavirus în decembrie și ianuarie.

Autoritățile sanitare franceze analizează aceste ipoteze, ce par să confirme teoria că noul coronavirus circula deja în Franța înainte de primele cazuri confirmate.

Descoperirile medicilor francezi au încurajat și alte țări se verifice arhivele medicale, în căutarea unor cazuri datând de la sfârșitul anului trecut, în încercarea de a oferi o perspectivă nouă și mai clară asupra epidemiei care a cuprins întreaga planetă.

Nu este surprinzătoare descoperirea din Franța, apreciază și Organizația Mondială a Sănătății, care nu excludere raportarea altor cazul timpurii de către alte țări.