Ion Ceban, acuzat că a rămas fără bani și distribuie falsuri: Se folosește de directorii de școli

Ion Ceban, acuzat că a rămas fără bani și distribuie falsuri: Se folosește de directorii de școli Ion Ceban Sursa foto: Ion Ceban / Facebook

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, i-ar fi obligat pe directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Acuzațiile vin din partea ministrului Educației, Dan Perciun.

Ion Ceban, primarul Chișinăului, este acuzat că n-a găsit bani pentru a finanța în continuare grupele cu regim prelungit, dar dezinformează, folosindu-se de directorii instituțiilor de învățământ.

„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani, primarul Chișinăului a impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Fără un buget aprobat pe 2024 şi având de achitat peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate - primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, fiind unele dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul.

Dan Perciun

Dan Perciun / sursa foto: FB

Cu excepția grupelor prelungite și o mică contribuție pe alimentație - primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație. Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe”, a scris ministrul Educației, Dan perciun, pe rețelele de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Guvernul e de vină că ninge abundent”

Ministrul Dan Perciun  a mai spus că, prin mesajele pe care le transmite, Iona Ceban ar încerca să scape de responsabilitate.

”Incompetența primarului în gestionarea resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri, întârzierea în aprobarea bugetului a dus la sistarea acestui serviciu oferit anterior de către municipalitate. Încercările primarului de a blama Guvernul pentru propriile eșecuri au devenit deja o obișnuiță sâcâitoare și sunt o banală tentativă de a scăpa de responsabilitate.

Cu abordarea „Guvernul e de vină că ninge abundent” chișinăuenii deja s-au obișnuit, dar ceea ce este extrem de grav este insistența primarului de a politiza sistemul educațional. Nu o dată am solicitat autorităților municipale să se abțină de la utilizarea sistemului în jocuri politice. Profesorii și directorii merită mai mult decât rolul de portavoce pentru justificarea eșecurilor primarului.

Este rușinoasă implicarea profesorilor care ar trebui să fie o sursă esențială de informație veridică, în orice comunitate, în campanii de dezinformare”.

Sunt bani pentru salariile profesorilor

Dan Perciun a încheiat, spunând că bugetul pe 2024 este suficient pentru acoperirea cheltuielilor salariale:

Bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023, de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde. Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie. Deci avem un buget planificat cu peste 1 MILIARD DE LEI mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023 și acesta ca de obicei va mai fi și majorat la rectificare.

Îndemn toți directorii și profesorii din municipiu să se abțină de la distribuirea falsurilor și a mesajelor politice. Asta dăunează credibilității dumneavoastră personale, credibilității sistemului și înveninează comunitățile pe care le reprezentanți”.