În contextul Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, președintele Iohannis a reiterat susținerea proiectului european și a arătat că reducerea decalajului dezvoltării economice între statele Uniunii Europene se poate face prin creșterea interconectivității celor trei mări.

„Contăm pe sprjinul instituţiilor europene a căror prezenţă la Bucureşti în aceste zile o salut. Viitorul Uniunii Europene este unul al unităţii şi coeziunii, iar "Iniţiativa celor Trei Mări" poate contribui concret la conturarea acesteia. La fel de relevantă pentru succesul Iniţiativei este participarea partenerilor din SUA, atât la nivel de autorităţi, cât şi al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune. Pentru SUA, interconectivitatea regională capătă astăzi (…) şi o semnificaţie aparte economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu SUA. Suntem deci extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale. "Iniţiativa celor Trei Mări" este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuţie regională la consolidarea parteneriatului transatlantic”, a declarat președintele Iohannis, conform Agerpres.

Cea de a treia ediţie a summitului Initiaţivei celor Trei Mări începe astăzi la București. Evenimentul este o platformă politică lansată în 2015, al cărei obiectiv principal este acela de oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului.