Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis se metamorfozează în președinte jucător
Iohannis se metamorfozează în președinte jucător

Iohannis se metamorfozează în președinte jucător

Șeful statului a devenit tot mai activ, după ce a coborât în sondaje, iar expresia sa „urmăresc cu atenție și preocupare” a devenit ținta ironiilor

După ce, în această săptămână, a intervenit verbal de mai multe ori în activitatea Guvernului, ieri, șeful statului a anunțat că i-a pus pe șefa DNA, Codruța Kovesi, și pe directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, să se împace. Mai mult, potrivit unor surse din Executiv, ministrul Culturii a fost invitat să demisioneze de către premierul Cioloș, după un telefon al șefului statului.

Trei nemulțumiri, trei miniștri demiși

Ofensiva mediatică a președintelui a început luni, când a avut un neobișnuit atac la adresa Executivului. „Sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest Guvern ca şi cum ar fi al meu. Nu e Guvernul meu!”, a spus șeful statului, la Timișoara. Marți a fost o zi liniștită, fiindcă Iohannis a fost operat la umăr, dar miercuri a revenit în arenă și, la ceremonia de învestire a noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, el a prezentat trei nemulțumiri legate de activitatea Executivului. Iohannis a spus că „pe zona fondurilor europene lucrurile încă nu s-au mişcat aşa cum probabil ar fi trebuit” și a fost critic cu „situaţia care s-a creat când s-a lucrat pe un act normativ care ar fi venit să reglementeze salarizarea bugetarilor”. Principala țintă a atacurilor sale a fost ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu. „Cred că au rămas puţine greşeli imaginabile care nu au fost făcute de către Ministrul Culturii în această chestiune”, a spus șeful statului. De altfel, în toate cele trei domenii criticate de Iohannis, prim-ministrul a impus demisia titularului portofoliului.

Kovesi și MRU, chemați să se împace

Ieri, președintele a avut inițiativa de a-i chema la discuții pe șefa DNA, Laura Ciodruța Kovesi, și pe șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, după ce aceștia au avut o dispută publică în legătură cu atribuția acestui serviciu secret de a informa procurorii anticorupție. „A fost o discuţie constructivă, s-au lămurit lucrurile”, a spus șeful statului. Schimbarea de atitudine a lui Iohannis coincide cu decizia de a-l trimite pe Dan Mihalache în postul de ambasador la Londra.