O ţară trebuie să aibă un Guvern politic, e simplu de tot. Faptul că în această perioadă de criză am propus o persoană neafiliată politic (…) a fost o soluţie pentru o perioadă limitată. Eu cred că după alegeri nu putem discuta despre altceva decât de un Guvern politic”, a spus Iohannis. El fusese întrebat dacă dorește ca, după alegeri, să îl mențină pe Dacian Cioloș în funcția de premier. În plus, șeful statului i-a îndemnat pe tehnocrați să intre în competiția electorală.

Miniștrii tehnocrați ar vrea, dar nu recunosc

„Oameni noi ar putea să vină şi din Guvern, fără să mă gândesc la cineva anume, dar teoretic se poate imagina că anumite persoane care au devenit poate mai vizibile sau mai interesate de politică prin funcţia lor să se hotărască să intre în politică. Nu ar fi greşit”, a apreciat șeful statului.Semnalele sale vin pe fondul mai multor declarații ambigue ale unor miniștri precum Cristian Ghinea sau Vlad Voiculescu, care au invocat posibilitatea să partcipe la bătălia electorală. „Nu neg că au fost oferte (…) Mă simt onorat, o să mă mai gândesc”, a spus Voiculescu. În august, Ghinea a firmat că va candida „într-o formulă pe care o decide sau nu o decide Dacian Cioloş”.

Cristoiu: „Vâslește să se îndepărteze”

Jurnalistul Ion Cristoiu a apreciat că Klaus Iohannis îi „indică” actualului prim-ministru să intre în PNL și să preia partidul. În același timp, este o indicație și pentru liberali, pentru ca aceștia să îl accepte pe actualul premier, a susținut Cristoiu. „Președintele dă vâsle să se îndepărteze de dezastrul guvernării tehnocrate, deși el a girat-o”, a mai spus jurnalistul. În plus, potrivit lui Cristoiu, șeful statului vrea să înlăture sentimentul că votul nu contează. O opinie asemănătoare a avut și sociologul Bogdan Dospinescu. „Este un semnal pentru Dacian Cioloș ca, după alegeri, să intre în PNL sau nu îl va numi premier”, a apreciat Dospinescu.

În schimb sociologul Barbu Mateescu a declarat că Iohannis a dat un semnal că nu va încerca să impună formula actuală și va lua în calcul rezultatul alegerilor. „Nu îmi este clar dacă ia în calcul să renunțe sau nu la Dacian Cioloș”, a spus Mateescu.

Politologul Cristian Pârvulescu a spus că „ne putem imagina că după ceși încheie mandatul de prim-ministru, Cioloș intră în PNL”. „Dar Cioloș a dovedit că nu are experiență politică sau experiența activității într-un partid politic. A rezistat în acest an la guvernare, dar nu sunt convins că va rezista și-și asumă un astfel de risc la conducerea unui partid unde bătăliile se dau foarte dur”, a apreciat Pârvulescu.

Cioloș nu spune nimic despre 2017

De fiecare dată când a fost întrebat ce face după alegeri, premierul Dacian Cioloș a refuzat să răspundă. El a fost tranșant doar în legătură cu intențiile sale de până în alegeri. „Sunt pus să repet în fiecare lună lucrurile pe care le-am spus la început şi vreau să le mai spun încă o dată şi sper să fie pentru ultima dată: mi-am dat un cuvânt şi îmi ţin cuvântul respectiv – până la sfârşitul mandatului acestui guvern am spus că nu o să mă înscriu într-un partid politic”, a declarat el. Când a fost chestionat în legătură cu situația de după alegeri, el a refuzat să intre în detalii. „Nu vreau să fac nicio afirmaţie legat de ce se va întâmpla după aceea pentru că pur şi simplu nu ştiu. Dvs puteţi să înţelegeţi că sunt doar un om şi nu altceva”, a afirmat primul ministru. La Ottawa, în Canada, înfuriat de insistența presei, el a dat un răspuns mai dur: „Asta e important acum-România să fie guvernată (…) Restulchestiuni privind viitorul personal-nu vă faceți nicio grijă, o să-mi găsesc eu ce să fac”, a spus Cioloș.