Evenimentul Zilei > Politica > IOHANNIS, contrazis de președintele CEDO! ROMÂNIA ARE NEVOIE DE O GRAȚIERE.

IOHANNIS, contrazis de președintele CEDO! ROMÂNIA ARE NEVOIE DE O GRAȚIERE.

Iohannis are probleme, din nou, cu interpretarea corectă a declarațiilor. În disputa legată de grațiere, guvernul Grindeanu a primit un ajutor neașteptat din partea președintelui CEDO. Potrivit președintelui Curții Europene, România are nevoie de o grațiere, plus alte măsuri menite să ușureze viața celor din penitenciare. Klaus Iohannis a intrat într-o dispută aprinsă pe această temă după ce guvernul a propus un proiect de lege care să grațieze o parte din pedepse, de care urmau să beneficieze în jur de 2.500 de deținuți.

 

Preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Guido Raimondi, recomandă României să ia exemplul Italiei pentru rezolvarea problemelor din penitenciare. Afirmaţia a fost făcută vineri, 27 ianuarie, în discursul din cadrul ceremoniei oficiale de început de an judiciar, anunță siteul știripesurse.ro.

Aproximativ 300 de oficiali din domeniul juridic din statele europene au luat parte la un seminar la Strasbourg. Ulterior, preşedintele CEDO, Guido Raimondi, şi preşedintele Curţii Penale Internaţionale, Alejandra Fernández de Gurmendi, s-au adresat asistenţei în cadrul unei ceremonii solemne. În discusul său, preşedintele CEDO s-a referit şi la situaţia din România.

„Mai întâi, în privinţa Ungariei şi României, unde numărul cazurilor a crescut cu 95% respectiv 108% în 2016, această situaţie vizând cauze legate de condiţiile de detenţie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru că au intrat sub incidenţa Articolului 3 din Convenţie, dar sunt cazuri care se repetă, ceea ce reflectă dificultăţi sistemice şi structurale şi cer găsirea unor soluţii interne.

Totuşi, suntem cu toţii conştienţi că nu există un leac miraculos imediat pentru aceste situaţii, nici în ţara vizată, pentru care rezolvarea acestor probleme implică măsuri politice şi bugetare considerabile, nici la Strasbourg.

În domeniul penitenciarelor, Curtea defineşte principii care au fost stipulate clar în decizia din cazul Muršić din 2016. Pe baza acestor principii se diagnostichează o situaţie dintr-un stat membru. Totuşi, repet, o soluţie trebuie găsită la nivel naţional. Acest lucru este posibil, aşa cum a demonstrat exemplul Italiei, în cazul căreia numărul cazurilor a fost mai mult decât înjumătăţit în ultimii doi ani şi jumătate. Acesta este rezultatul politicii Guvernului Italian, în primul rând ca răspuns la hotărârea-pilot Torreggiani, care viza supraaglomerarea din închisori, şi, în al doilea rând, cu privire la durata proceselor. Aceasta arată că acolo unde Guvernul are voinţa de a rezolva o situaţie şi ia măsurile necesare, rezultatele se văd rapid”, a declarat Guido Raimondi.

După decizia-pilot Torreggiani din 2013, Italia a adoptat o serie de măsuri, printre care şi o lege de graţiere, prin care unii deţinuţi au beneficiat de o reducere de până la 2000 de zile de detenţie. Alte măsuri au vizat îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi acordarea unor compensaţii financiare mai mici decât cele care puteau fi obţinute la CEDO.

Vă reamintim că după întâlnirea cu președintele CEDO, Klaus Iohannis a spus :

”Eu nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Este o aberaţie. Graţierea face sens dacă se graţiază cei care sunt în închisori, nu cei care stau în Parlament şi aşteaptă graţierea”.

Inițial, Iohannis a fost vehement împotriva acestei măsuri, a participat la un marș spontan și neautorizat împotriva acestei inițiative și a anunțat inițierea unui referendum pe tema grațierii.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: